A na jeho slova dochází už před Obecním úřadem ve Vacenovicích. Plní se totiž hned čtyři auta. Ta odjíždějí do kyjovské nemocnice. „Nakonec nás jede darovat dvaadvacet. Z toho šest členů sboru a pět nováčků. Zúčastnit se ale může každý, ani nemusí umět zpívat," upozorňuje Novotný.

Jedním z prvodárců je jeho zeť a fotbalový trenér Martin Synek. „Manželka mě tak hezky přemlouvala, takže jsem nemohl říct ne," usmívá se v odběrovém křesle Synek. Jeho žena Lucie ho podporuje i tam. Odměňuje jej polibkem.

Mezi úplnými nováčky se objevují také Luboš Foltýn, Václav Mikulčík, Zdeňka Pluháčková nebo Simona Chvátalová. „Odběr šel celkem rychle, což jsem ani neočekávala. Atmosféra byla díky sboru výborná. Sama bych do toho asi nešla, s kolektivem je to určitě lepší, protože má kdo poradit. A hlavně je pak větší sranda, mám se proto na co těšit i v příštím roce," svěřuje se Chvátalová.

Staří harcovníci s několika desítkami odběrů se vzájemně popichují. „Vladimíre, co poteče? Frankovka, nebo Vavřinec?" žertuje umělecký vedoucí souboru František Novotný, který je v zajímavě obsazeném dárcovském kvartetu Novotných. To kromě něj tvoří Miroslav, Zdeněk a Martina.

Poté co odevzdá svůj dar i poslední dvaadvacátý účastník akce Daruj krev s mužským sborem, může primářka hematologie a transfúzního oddělení Jitka Hovadíková Kujíčková začít s hodnocením. „Tak velkou skupinu jsme tady ještě neměli. Od prvodárců jsme získali dva a půl litru nové krve, celkově pak jedenáct litrů," vyčísluje primářka.

To už ale sestry z kyjovské nemocnice netrpělivě očekávají, co bude následovat. Mužské osazenstvo se samozřejmě nenechává pobízet a zplna hrdla se pouští do zpěvu. Připravené mají členové sboru rovnou tři písně. Nakonec za tónů té poslední, Červeného bílého tulipánu, s úsměvy na tvářích odcházejí.

Kdo nebyl darovat krev s vacenovickým mužským sborem, uslyší jej v tamní hospodě U Letochů. A to první dubnovou sobotu na Celostátní výstavě kraslic.