Dopis na republikový resort ministra z ANO má podle mluvčí krajského úřadu Elišky Windové odejít v nejbližších dnech. Kvůli těžbě hodlá také písemně oslovit všechny jihomoravské poslance a senátory napříč politickým spektrem.

Jihomoravští radní se za zmíněný postup postavili jednohlasně. „Záměr těžby rada vnímá jako možnost ohrožení kvality vod. Shodli jsme se na prošetření jeho dopadů na životní prostředí a kvalitu vod," potvrdil lidovecký radní a hodonínský zastupitel Antonín Tesařík. Dále krajská vláda schválila zadání vlastního posudku. Ten má stanovit hydrogeologické poměry v širším území kolem vodních zdrojů v komplexu Bzenec.

Těžaři získali kladný posudek od státu až na třetí pokus loni. S osmapadesáti podmínkami. Výrazně proti záměru se postavila zastupitelstva sedmapadesáti obcí, které reprezentují sto čtyřicet tisíc obyvatel velké části hodonínského okresu. Navíc o přezkoumání žádala i krajská hygienická stanice, stejně jako vodaři.

Podle mluvčí ministerstva Petry Roubíčkové proces vydání stanoviska EIA ale resort už přezkoumával. V květnu dokonce i přímo ministr Brabec. „Opakovaně se jednoznačně prokázalo, že k ohrožení podzemních vod nedojde. Pro případné přezkumné řízení je nutné doložit zcela nové odborné skutečnosti o případném ohrožení zdrojů pitné vody, které by již v dosavadních studiích nebyly vyvrácené, popřípadě vyhodnocené," uvedla mluvčí Hodonínskému deníku Rovnost. Zároveň upozornila, že stanovisko EIA není povolením pro uskutečnění záměru.

K těžbě štěrkopísku se několikrát vyjadřovala i starostka Ratíškovic Anna Hubáčková, a to ještě jako vedoucí krajského odboru životního prostředí. Vždy negativně. V tamních třech lokalitách se totiž nachází několik propojených studní, které zásobují vodou desetitisíce lidí. „V jejich okolí je omezeno hnojení, používání chemických postřiků, skládkování i výstavba. Těžba je zcela nevhodná. A ta, která bude až pod hladinu spodní vody, je jednoznačně velkým rizikem," upozornila Hubáčková. Podle ní není možné připustit, aby štěrkové vrstvy, které jsou nositelem vody, byly nenávratně vytěžené a studny tak znehodnocené.