Letos originál rozšířil a v těchto dnech mu kniha nazvaná Stoletá píseň, zpěvačka Marie Procházková, vychází. „Byla mimořádná zpěvácky i lidsky. Měla v sobě kouzlo, kterým si lidi připoutala, a to jak způsobem zpěvu, tak i jako člověk. O každého se zajímala, každému poradila. Lidem přála jen to dobré. Taková žena už nebude. Marie Procházková byla posledním svědkem staré generace," podělil se o své vzpomínky na sólovou zpěvačku Pajer.

Monografii se rozhodl obohatit o několik fotografií ze svého archivu. Další získal od rodiny Marie Procházkové, rozené Možnarové. „Kniha je rozdělená do několika částí. Nejprve je to životopis, poté rozbor zpěváckého repertoáru a nakonec ukázky tří stovek písní. Doplňují je zpěvaččiny komentáře, třeba kdy si píseň zpívala nebo od koho ji má," přiblížil obsah díla strážnický historik.

Dvanáct set výtisků je navíc doplněno o CD s písněmi, které rodačka ze Strážnice nazpívala. „Jde o záznamy, které nahrál brněnský rozhlas. Vybral jsem písně, jež byly nejkvalitněji zachované. Na nosiči je i rarita v podobě nahrávky z Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice roku 1969, kde slavila Marie Procházková obrovský úspěch. Lidé se na její zpěv těšili a odměňovali ji bouřlivým potleskem," řekl Pajer.

Stařenka Procházková, jak se zpěvačce říkalo, měla v repertoáru více než pět set písniček. Mnoho z nich se naučila od svých rodičů, jiné mezi vrstevníky. Často vystupovala s muzikou Vítězslava Volavého. „Většina písní, které znala, pochází ze Strážnice. Pár je jich ale i z Horňácka, kam jezdívala," upřesnil historik.

Marie Možnarová se narodila 1. prosince 1886 v rodině starousedlého strážnického rolníka Jana Možnara v Rybářské ulici. Byla nejmladším dítětem, měla pět bratrů. Od nejstaršího ji dělilo dvacet let.

Zpívala od dětství a také ráda tančila. V roce 1907 se provdala za četnického závodčího Františka Procházku, s nímž pobývala například v Hroznové Lhotě, Lužicích nebo Rapotíně. Manželství jim vydrželo jen šest let, v roce 1913 totiž František Procházka zemřel. Stařenka se poté i se dvěma syny vrátila do Strážnice, kde prožila zbytek života.