Kromě třinácti filmů a jednoho pásma promítání pro děti si návštěvníci také nenechali ujít přednášku o pojetí svobody u Dostojevského. Seminář každoročně navštěvuje více než sto filmových fajnšmekrů. „Učím ruský jazyk, i proto mě ruské filmy baví. Je to můj koníček a těším se úplně na všechno," řekla Simona Nováková, která nechybí na semináři ruské kinematografie už pět let.

Stejnou dobu spolupracují pořadatelé také s olomouckou Univerzitou Palackého. Tamní studenti se totiž podílejí na tvorbě titulků k filmům. „Byla to pro nás obrovská výzva. Poprvé jsme si vyzkoušeli, jaké je dávat titulky do speciálního programu tak, aby přesně seděly do filmu," uvedla jedna ze studentek, Veronika Podéšťová.O víkendu se sešli všichni filmoví fajnšmkři v hodonínském Kině Svět na Semináři ruských filmů. Letošní měl téma Umění v (ne) svobodě.Zdroj: DENÍK/Karolína Štukavcová

Tradice semináře začala ve Veselí nad Moravou v roce 1994, kdy Řimák šéfoval tamnímu kinu a kulturnímu středisku. „Šel jsem do toho s Galinou Kopaninovou, která se jakožto napůl Ruska věnovala východní kinematografii. Čekali jsme, co z toho vzejde," připomněl Řimák.

Po roce 1989 ruským filmům doba nepřála. I tak si ale našly své příznivce. Největšímu zájmu se seminář těšil na konci devadesátých let, kdy jej navštěvovalo více než tři sta padesát lidí.

Některé filmy se pro svou oblíbenost často opakují. Od roku 2000 má ale každý seminář dané své téma.

O víkendu se sešli všichni filmoví fajnšmkři v hodonínském Kině Svět na Semináři ruských filmů. Letošní měl téma Umění v (ne) svobodě.Zdroj: DENÍK/Karolína Štukavcová