Na pozorování a průzkum míst, kde se bodavý hmyz objevuje, vyráží pravidelně Oldřich Šebesta z protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice. „Tůně, ve kterých se komáři líhnou a kde jsem v jiných letech pozoroval několik stadií jejich vývoje, jsou téměř vyschlé,“ potvrdil Šebesta.

Muchnička.
Komáři jsou opět na ústupu, na Břeclavsku ale zlobí muchničky

Kde se vyskytují
• Na jižní Moravě je letos nejvíc komárů na soutoku řek Moravy a Dyje na Břeclavsku a na Hodonínsku v lokalitě Loděnice.
• Nejrozšířenější jsou dva druhy komárů – pisklavý a obtížný.

Situace ale není stejná jako loni, kdy v tůních nebyla po zimě voda vůbec. Podle Šebesty se komáři v některých místech přece jen objevují. „Podmáčená místa našli například v hodonínské loděnici a rozsáhlejší tůň je také u Lanžhota a na soutoku Moravy a Dyje. Kromě tohoto místa na pomezí Moravy, Rakouska a Slovenska je Pohansko letos bez komárů,“ upřesnil.

Tento stav si Pavel Gajda pochvaluje, množství krvežíznivých parazitů podle jeho slov totiž ovlivňuje turismus. „Když se lidé dozví, že je tady hodně komárů, tak nepřijedou, především hosté z Čech. Místní jsou zvyklí,“ uvedl kastelán.

Vyhráno však podle všeho ještě není, schovávat repelenty je předčasné. „Stačí, aby vydatně zapršelo. Změny můžeme očekávat například na podzim,“ podotkl Šebesta s tím, že se v minulých letech komáři často rojili právě na přelomu října a listopadu.

Ilustrační foto
Zájem je o dělníky a zedníky, říká ředitel krajského úřadu práce

Poslední větší kalamita na jihu Moravy byla v letech 2010 a 2013, kdy lesníci vyráželi do terénu s postřikem. Od té doby zaznamenávají odborníci úbytek tohoto obtížného hmyzu.