Důvodem jsou pochybnosti, zda město v případě výběrového řízení postupovalo podle zákona. Týkají se dodržení zásady průhlednosti při úpravě zadávací dokumentace ohledně dekoru dveří, čímž mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Smlouva s dodavatelem by tak neměla být uzavřená dříve, než případ úřad řádně prošetří. „Případně než bude sjednaná náprava," doplnil místopředseda.

Místostarosta Hodonína Vítězslav Krabička potvrdil, že problematika je zařazená jako mimořádný bod na úterní zasedání rady. Tam se mají její členové rozhodnout, jestli podají proti rozhodnutí úřadu rozklad. Zároveň mohou zvážit žádost o prodloužení termínu pro zaslání doplňujících podkladů na ministerstvu pro místní rozvoj. Město totiž usiluje o více než desetimilionovou dotaci na přestavbu. Resort lhůtu naposledy prodloužil do poloviny dubna. Jenže úřad má na konečné rozhodnutí třicet dnů a v odůvodněných případech dvojnásobek.

Podle vedoucího hodonínského právního odboru Petra Spaziera se nedá příliš očekávat, že by o případném rozkladu předseda úřadu rozhodl dříve, než bude rozhodnutí v zahájeném správní řízení. „Nelze ani vyloučit, že bychom si tímto lhůtu pro vydání rozhodnutí ve správním řízení prodloužili. Jediným důvodem pro rozklad tak může být termín k doložení dokladů poskytovateli dotace," uvedl v podkladech pro radní právník. Podle něj ale z dosavadní praxe úřadu není známý jediný případ, kdy by předběžné opatření zrušil. „Až do uzavření smlouvy je možné zadávací řízení za zákonných podmínek zrušit," poznamenal.

Druhým problémem je právě přidělení grantu z ministerstva. Zastupiteli schválená smlouva má totiž v kolonce nabídková cena částku přesahující čtyřicet milionů korun. „Na zastupitelstvu se zvažovalo, jestli do přestavby vůbec půjdeme. Šlo by totiž o neúměrně vysokou sumu," uvedl Krabička. Den před rozhodnutím úřadu hodonínští zastupitelé schválili rozpočtové opatření s vyčleněním téměř třiceti milionů na výstavbu bytů i uzavření smlouvy o dílo.

Zajímavé na hlasování zastupitelů bylo, že pro potvrzení smlouvy zvedli ruku především členové předlistopadové koalice spolu s většinou sociálních demokratů. Naopak starostův podpis, který by uzavřel problematické výběrové řízení, které začalo už začátkem loňského října, nenašel podporu u Nezávislých, Svobodných ani většiny křesťanských demokratů. Všichni přitom měli k dispozici stejný právní posudek advokátní kanceláře, která doporučovala tendr úplně zrušit. Naopak administrační společnost soutěž hájila s tím, že k žádnému porušení zákona nedošlo.

Původním termínem dokončení přestavby měl být červenec tohoto roku. V tu dobu mělo mít město k dispozici jednadvacet podporovaných bytů pro maximálně šestatřicet lidí starších šedesáti let. V nových jednotkách komunitního domu seniorů má být resortem stanovené nájemné, které přesáhne dva tisíce korun měsíčně. Mezi podmínkami dotace je také to, že byty pro cílovou skupinu zůstanou alespoň dvacet let a dům se stejnou dobu bez souhlasu ministerstva neprodá.