VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: V Kyjově jedli šváby. Na Gastro Festivalu

Kyjov – Jist, pít, bavit se je heslem prvního Gastro Festivalu, který se od pátku do soboty konal v Kyjově. Návštěvníci mohli v patnácti stáncích ochutnat tradiční slovácké pokrmy, speciality v podobě raw stravy a šnečích i hmyzích pokrmů.

23.7.2017
SDÍLEJ:

Kyjov pořádal svůj první Gastro festival.Foto: Deník / Helešicová Kateřina

Zvláštností byla i zmrzlina z vína, kterou do Kyjova přivezl Patrik Nikl z Pekařství Vracov. „Zmrzlina obsahuje padesát procent vína a má specifické vlastnosti podle odrůdy, ze které je vyrobena. Máme tu Frankovku rosé, Muškát Ottonel i Zweigeltrebe, “ řekl Nikl. Zároveň dodal, že zmrzlina není běžně k sehnání, je vyráběna pro zvláštní příležitosti nebo na objednávku.

Svou kulinářskou show na festivalu představil i Pavel Brückner ze společnosti Brouk na talíři. Se svým týmem nabízel návštěvníkům moučné červy, sarančata, šváby i cvrčky. „ Brouci nejsou v Česku ještě považování za jídlo, proto předvádíme především show,“ řekl při představování své společnosti Brückner. Zároveň však prozradil, že jedna z restaurací oceněná Michelinskou hvězdou bude mít v nabídce sorbet s mravenci.

Mezi návštěvníky nebyl problém najít odvážlivce, kteří brouky ochutnali. „ Moc se nám akce líbí, ochutnali jsme šneky i chrobáky. Jenom kobylka by nemusela mít tak dlouhé nohy, hůř se polyká,“ uvedla paní Voznicová z Kyjova. „Překvapilo mě, že sníst se dá opravdu všechno. Ale nejlepší červ je přesto vepřový,“ dodal k tomu její manžel. Eva a Luboš Vlachovští si nejvíce pochutnali na guláších a tradičních slováckých pokrmech. „Na brouky jsme nenašli odvahu, ale víno je tu výborné,“ sdělil Vlachovský.

Nejen zajímavé jídlo, ale i pití bylo připraveno pro návštěvníky festivalu. Slovácká moštárna ze Strážovic nabízela vína a především mošty. Z těch majitelka Magdalena Válková návštěvníkům vyráběla vinnou limonádu nebo vinný spritz. „Do Kyjova jsem přijela návštěvníkům ukázat, co všechno je možné z vína vyrobit, ale také zpropagovat Strážovice. Snažíme se udělat Slovácko pro turisty ještě zajímavější než doposud je,“ řekla Válková.

Celý program provázela hudební i taneční vystoupení skupin z Kyjova, Strážnice i Bolívie. Pro děti byl připraven skákací hrad, jízda na ponících a malování na obličej.

Autor: Kateřina Helešicová

23.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Ilustrační foto.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Vacenovice i bez slovenských útočníků zdolaly Mikulov, Hovorany schytaly výprask

Vacenovice – Fotbalisté Vacenovic nakročili do nové sezony těsnou výhrou nad Mikulovem 2:1. Premiéru v mužské I. B třídě si odbyl domácí kouč Michal Šimon, který po minulém ročníku nahradil Petra Bezoušku. Radost sedmadvacetiletému kouči udělali hlavně Martin Miléř s Ondřejem Špačkem. Právě jejich branky nedělní duel rozhodly.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Drtiči v přestřelce inkasovali sedm branek a s Havlíčkovým Brodem prohráli

Hodonín – Divoká přestřelka přinesla Drtičům první porážku v letní přípravě. Hodonínští hokejisté ve druhém zápase nestačili na Havlíčkův Brod, druholigovému soupeři v bláznivém úterním zápase podlehli 5:7.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení