Soutěž vyhlásila Nadace správného životního stylu a fotografie z Milotic vyhrála. „Fotografie vznikla náhodou, je to taková momentka, a to při otevření minigolfu, kterého se účastnil i Klub seniorů. Rozhodli se, že půjdou na minigolf a při této příležitosti vyzkoušeli i cvičební stroje, které jsou právě na hřišti vedle minigolfu," přiblížila autorka vítězné fotografie a místostarostka Milotic Irena Nedvědická s tím, že s pořízením fotografie nebyl žádný problém. „Věděli jsme, že se senioři akce účastní. A oni zkoušení strojů a cvičení na nich pojali s humorem. A i díky nim jsme tak vyhráli další stroj," sdělila místostarostka.

Jde o cvičební stroj pro dospělé. „S nápadem na pořízení cvičebních strojů jsem se poprvé setkal v loňském roce na setkání malých obcí. Dva jsme si pořídili a přišly nám společně s dopisem, který informoval o soutěži, jejíž první cena je nový cvičební stroj. Tak jsme se do toho pustili," popsal milotický starosta Josef Levek.

Díky strojům si tak může člověk vyzkoušet asi patnáct různých cviků. „Je to taková alternativa průlezek, ale pro dospělé. Člověk si procvičí páteř i klouby. Způsobů, jak cvičit, je hodně," uvedl milotický starosta.

Prvky pro dospělé umístili v Miloticích na dětské hřiště. A to z prostých důvodů. „Když člověk přijde s dítětem, které si hraje, může svůj čas, kdy dítě hlídá strávit i jinak než jen sezením na lavičce. Může se protáhnout a procvičit se," řekl Levek.

Stroje jsou na hřišti necelý rok a lidé je využívají. „Když jdu kolem, vidím, že lidé stroje zkouší. Prvně jsme plánovali umístit je někam blíže k centru obce, ale asi by se tam lidé ostýchali a využívali by je méně. Teď jsou docela schovaní," sdělil starosta.

Na stejné místo přijde i třetí stroj. „Tentokrát zase vybereme nějaký jiný, aby lidé mohli cvičit i jiným způsobem. Do měsíce jej máme mít," uvedl Levek.

Soutěže se zúčastnilo celkem čtrnáct obcí a měla tři vítěze. „V případě Milotic jsme ocenili to, že autor fotografie pochopil celý smysl umístění venkovních fitness hřišť. Vítězné fotografie jsou kreativní a energické a přesně vystihují naše cíle, tedy vytvořit místo určené všem generacím a poukázat tak na jednu z možností aktivního vyžití starších lidí," sdělila Helena Dvořáková z firmy, která stroje nabízí a zároveň také uspořádala fotosoutěž.