„Tento desátý se bude od těch minulých lišit. Kvůli opravám silnic jsme změnili trasu tradiční odpolední vyjížďky. Místo sousedních Lovčic pojedeme k Panským rybníkům," sdělila ždánická starostka Iva Stafová.

Návštěvníci se tak mohou těšit na tradiční soutěžní jízdu elegance, která proběhne v historických kostýmech a na bicyklech vyrobených před rokem 1945 či jejich věrných kopiích. „Své vystoupení předvede i Martina Štěpánková, trojnásobné mistryně světa v krasojízdě na kole," uvedla starostka. Ze známých osobností však nebude jediná. Účast už potvrdil i známý jezdec na vysokém kole Josef Zimovčák. „Na Ždánický histopedál se vždy moc těším. Ta atmosféra v zámeckém parku je úžasná. Všude je spousta lidí v historických kostýmech. Když se vydaří počasí, je to nezapomenutelná společenská událost," řekl Zimovčák, který se doposud zúčastnil všech předchozích ročníků.

Pořadatelé při plánování akce nezapomněli ani na nejmenší návštěvníky. Ti mají možnost si zasoutěžit v dětské jízdě zručnosti. „V této kategorii jsou povolena jakákoliv kola a všichni zúčastnění dostanou také malou odměnu," popsala Stafová. Ti méně odvážní se mohou těšit například na skákací hrad, který bude po celou dobu histopedálu pro všechny zdarma.

Akce pokračuje i večer. Pro zájemce je připraveno posezení v zámeckém parku. K tanci zahraje hudební skupina Midnight Express a na programu je i ochutnávka vína. „Připravena bude také bohatá tombola. Pokud všechno dobře dopadne, dočkáme se i netradičního ohňostroje," slíbila Stafová. Ta zároveň dodala, že na letošní ročník má v rukávu ještě další překvapení. To ale odmítla prozradit. „Na to si musí návštěvníci počkat," nalákala Stafová.

JAKUB MARTINEC