Rekordní účast devadesáti Hodonínských v dalším kole veřejného fóra prozradila zájem o dění ve městě. Stejně jako vloni se vítězem pondělního projednávání v sále Evropa stalo téma NE výstavbě parkoviště v Jánošíkově ulici na úkor parku. Už vloni se za záchranu zelené plochy postavily stovky lidí peticí. „Nelíbilo se nám, že město chce udělat z lokality částečně parkoviště. Záměr je dlouhodobý. Je to jeden z nejožehavějších problémů města," uvedla ještě před sčítáním hlasů Radana Stahalová z petičního výboru.

Podle ní zastávají radní současné koalice názor, že město další stání pro auta potřebuje. „Úplně původní parkoviště mělo být postavené pro obyvatele Hodonína a speciálně pro ty, kteří bydlí na náměstí Osvobození. Přišli jsme s návrhem, že by bylo možná lepší než investovat do výstavby nového parkoviště využít stávající v Zámecké ulici tak, aby bylo bez poplatků. Pak bude využívané. Do té doby bylo úplně prázdné," řekla Stahalová.

Upozornila, že všichni, kdo jeli parkovat do města, se stahovali na sídliště. Z toho pak vznikl podnět, že jsou s parkováním potíže. „Vyřešilo se to úplně jednoduše. Parkoviště je bez poplatků a problém zmizel," dodala zástupkyně petičního výboru.

Petenti se domnívají, že není třeba stavět další místo pro auta, které bude čekat na budoucí turisty. Jiného názoru je starostka Hodonína Milana Grauová. „Myslím si, že se stavba přece jenom nakonec uskuteční. Vše jsme projednávali s odborníky. Byl prostor na testování provozu, jednali jsme s dopravními inženýry, policií, záchrannou službou i s hasiči," vyjádřila se starostka.

Všichni oslovení podle ní doporučili, aby parkoviště vzniklo. „I rada se v tomto duchu vyjádřila. Byla bych ráda, kdybychom se s občany mohli ještě sejít a vysvětlit si, v čem je podstata problému. To, že kvůli parkovišti zničíme park, určitě není pravda," uvedla Grauová s tím, že zásah do zeleně bude jen minimální. Na fóru se prosadili i mladí. Na páté příčce priorit skončil piknikový park. „Sedmnáct hlasů je pro nás úspěch," radovala se mluvčí mládeže Mirina Karanovičová z Obchodní akademie Hodonín.