Nejdříve strážníci nastražili klec na střechu základní školy. Tam se ale opeřenci nechytili. Proto ji nastražili na jiné místo. „Snažili jsme se vypozorovat, kam létají nocovat a hnízdit. Nakonec jsme se rozhodli klec přemístit do dvora v centru města, kde si holubi sedají na střechy," řekl Martin Tomešek ze Záchranné stanice volně žijících živočichů v Buchlovicích, která veselským strážníkům s odchytem pomáhá.

Ptáky vábí do takzvaného vlčku. Jde o klec se dvěma otvory a pohyblivou mřížkou. „Holuby nalákáme na návnadu, jako je obilí nebo kukuřice. Jakmile vlezou dovnitř, tak se už ven nedostanou. Klec má totiž zarážku," přiblížil postup buchlovický specialisty. Po odchytu se holubi dostanou do jídelníčku dravců v záchranné stanici.

Podle Tomeška však město zažilo největší problém s těmito ptáky v roce 2012, kdy zde s odchytem začínal. „Holubi se tenkrát usídlili okolo vlakového nádraží. Byly jich tam stovky, avšak dařilo se je poměrně rychle odchytávat," připomněl.

Zároveň upozornil na to, že pokud se proti ptákům nic nepodniká, tak se rychle namnoží. Nejvhodnějším obdobím pro jejich odchyt jsou právě zimní měsíce. „V zimě je to určitě lepší, protože holubi nemají takový přísun potravy jako v létě. Proto se do klece dostanou snadněji," vysvětlil Tomešek.

S buchlovickou záchrannou stanicí spolupracuje také kyjovská nemocnice. Holubi se v jejím areálu přemnožili předloni. Trusem zanášeli klimatizace a mohly se tak rozšířit nakažlivé nemoci, jejichž původce ptáci přenášejí. „Přes zimu tady holuby nemáme, ale na jaře přilétají. Plánujeme proto, že opět nachystáme klece, které nám půjčili ze záchranné stanice," řekl technicko-provozní náměstek nemocnice Bronislav Klečka.

Navíc nad klimatizace umisťují zábrany a na balkony instalují sítě, aby odradili nechtěné opeřené hosty. „Především chceme, aby se znovu nepřemnožili," doplnil Klečka.

K preventivním opatřením přistoupili také v Hodoníně. „Loni jsme na sídlišti v okolí Pastelek, kam se holubi rádi stahují, prováděli kompletní čištění, osíťování a ohrotování. Chceme tak zamezit tomu, aby tam létali," uvedla mluvčí hodonínské radnice Hana Rakusová.

Žádné odchyty však v okresním momentálně nechystají. Velkou holubí čistku město zažilo v roce 2011, kdy holubi doslova obsypali vlakové nádraží. „Spolupracovali jsme tehdy s Českými drahami a odchytili jsme na dva tisíce holubů," potvrdila mluvčí.

S nuceným odchytem holubů ve městech souhlasí také místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. „Samozřejmě pokud se provádí v souladu se zákonem. Holub ani není naším původním druhem. Ti zdivočelí navíc přenáší řadu nemocí, především na drůbež. Odstřely však za rozumné nepovažujeme," vyjádřil se Šafránek. Zdivočelí holubi mohou šířit paratyfus, ornitózu a další ptačí nemoci. Jsou hostiteli parazitů, jako jsou blechy, štěnice a roztoči včetně klíšťat. Trusem znečišťují fasády či sochy.

DOMINIKA FLORIÁNOVÁ