Osud jedné ze tří zámeckých budov ve Veselí nad Moravou je zpečetěný. Pustí se do ní demoliční četa. Rozhodli o tom zastupitelé města na svém posledním zasedání. Rovněž upřesnili možné využití zbývajících objektů – myslivny a zahradnictví.

Salajku, kde v minulosti sídlila Správa a údržba silnic (SÚS), spravovaly Služby města Veselí. Kvůli tomu zastupitelský sbor musel nejprve odhlasovat, že nemovitost přejde do vlastnictví města. „Po demolici by služby měly problémy se zůstatkovou cenou majetku," vysvětlil veselský starosta Miloš Kozumplík (ODS). Zůstatek tak činí zhruba tři miliony korun.

Návrh na zbourání Salajky podpořilo devatenáct z jednadvaceti přítomných zastupitelů. „Budova je v dezolátním stavu. Zatéká do ní a celkově vypadá dost tristně," vyjádřil se na jednání starosta.

Náklady na demoliční práce pokryje městská pokladna. „Demolice je vyčíslená na milion šest set tisíc korun," informoval místostarosta Petr Kolář (TOP 09) s tím, že areál pak bude mít speciální využití. „Je určený pro rekreaci a sport. Tím je možné se řídit," uvedl Kolář.

Přitom není vyloučené, že prázdné místo zaplní nová stavba. Do případného projektu však město zatím bez pomoci nepůjde. „V tuto chvíli nebudeme mít peníze na výstavbu takového zařízení, mohli bychom se ale spolupodílet. Ideální je najít někoho se smysluplným plánem, kdo by stavbu zaplatil," prohlásil Kozumplík.

Jasnější obrysy už dostávají i plány se zbylými dvěma budovami. Myslivna zřejmě poslouží obecně prospěšné společnosti Baťův kanál, která v současné době obývá část Panského dvora. „Je to jedna z variant, které jsou do budoucna velmi reálné. V turistickém centru Veselska máme dobré prostory. Společnost by se ale měla přiblížit zpátky více ke kanálu, na což je myslivna ideální," řekl ředitel Baťova kanálu Vojtěch Bártek

Stěhování podle něj může přijít na řadu až za několik let. Historické stavení je totiž nutné nejprve opravit. „Uvažujeme, že myslivnu zařadíme do oprav městské památkové zóny, které se mají v letošním roce uskutečnit. Vyměnit potřebuje především šindelová střecha," sdělil Kozumplík.

Ten také upozornil, že město už má sehnané dotace. „Tvoří asi dvě stě tisíc. Minimálně stejná částka půjde z rozpočtu," upřesnil. I o areál zahradnictví je zájem. „Využívat se bude především pro zemědělské účely. Jedna zájemkyně tam chce pěstovat bio zeleninu," přiblížil Kozumplík. Část zahradnictví by přitom mohla zůstat zachovaná pro rekreaci. „Jsou tam krásné palmy. Pokud by se areál dal do pořádku, vznikne místo k odpočinku či komentovaným návštěvám," zamyslel se starosta. Jeho předchůdce na nejvyšším postu radnice a opoziční zastupitel za ČSSD Jaroslav Hanák rozhodnutí zbourat Salajku podpořil. „Chtěl bych, aby se městská území rozvíjela. Varianta se majitelem zámku bohužel nenaplnila," řekl Hanák. Budovy z přelomu osmnáctého a devatenáctého století město získalo zpět v polovině loňského roku. Do června je měla v nájmu společnost, které patří zámek. Veselí kvůli dluhům, jež dnes činí asi milion korun, vypovědělo smlouvy. A nezaplacený nájem vymáhá soudně. Kromě toho město hodlá podat žalobu kvůli škodám, které údajně za dobu užívání budov vznikly.