Jsou držiteli již tří modrých stuh za společenský život v obci. Poslední získaly v roce 2012. Letos by však rády dosáhly na příčku nejvyšší. Otnice na Vyškovsku jsou jednou z obcí, které zkouší štěstí v jihomoravském kole soutěže Vesnice roku. „Zatím se nám na vítězkou zlatou stuhu dosáhnout nepodařilo. Sázíme opět především na vysokou úroveň kulturního života,“ usmíval se otnický starosta Pavel Prokop.

Hodnotící komise vyrazí na prohlídku soutěžních míst na přelomu května a června. „Přihlášené obce hodnotí v oblastech jako je společenský život, aktivity obyvatel, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice. Dále je to občanská vybavenost, inženýrské sítě, úspora energií či péče o přírodní prvky a zeleň v obci,“ vyjmenovala hlavní kritéria tajemnice soutěže Miroslava Tichá.

Krutihlav se ohlásí zpravidla charakteristickým voláním.
Bytovky vyženou chráněného krutihlava, bouří se lidé. Chtějí zastavit stavbu

V obdobné pozici jako Otnice vstupují do letošního klání Petrovice na Blanensku. „Účastníme se už po několikáté. Chceme se hlavně ukázat jako obec, které se díky úsilí obyvatel podařilo před lety vyhnout připojení ke Sloupu,“ vyzdvihl Vladimír Paulík, který stojí v čele Petrovic.

Na udržování tradic, kulturní akce a zapojení do chodu obce jak mladých, tak starších lidí sází v Morkůvkách na Břeclavsku.Zdroj: DENÍK

Nováčky mezi uchazeči o titul jsou Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku či Vedrovice na Znojemsku. „V posledních letech jsme dokončili několik projektů, takže jsem se rozhodli konečně přihlásit,“ řekl první muž Vedrovic Richard Janderka.

Za Jihomoravský kraj si prvenství a zisk zlaté stuhy v minulém roce připsaly Kozojídky na Hodonínsku. „Navíc jsme ještě v celostátním kole obsadili třetí místo. Lidé se k nám od té doby jezdí dívat,“ pochvaloval si zájem starosta Kozojídek Otakar Březina. K titulu pomohl obci podle Březiny především bohatý spolkový život a vyvinutá infrastruktura.

Soutěž vyhlašuje ministerstvo zemědělství, ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí. Vítězové krajských kol postupují do celostátního klání.

Při údržbě našli zaměstnanci zámku ve Valticích historické vzkazy na sochách v zámecké kapli.
Na sochách ve Valticích objevili historické vzkazy řemeslníků. I hákový kříž

Letos se přihlásilo 212 obcí napříč republikou. „Vítězům poskytujeme až dvaatřicet milionů korun na jejich další rozvoj,“ dodala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.