Jen na Znojemsku tomu bude jinak. „Předsednictvo rozhodlo, že cena vody zůstane stejná, takže se nebude vůbec zdražovat. Úterní valná hromada ještě projedná investice pro příští rok,“ informoval ve čtvrtek předseda sdružení Vodovody a kanalizace Znojemsko a znojemský starosta Vlastimil Gabrhel. Svazek sdružuje téměř osmdesát obcí.

Masarykova třída ve Veselí nad Moravou v místech, kde mají vzniknout kruhové křižovatky.
Dvě kruhové křižovatky mají ve Veselí protnout tah na Rakousko

Připomněl, že na obnovu vodovodů a kanalizací včetně nových čistíren odpadních vod počítá vedení svazku v roce 2018 s částkou tři sta milionů korun.

Sousední Vodovody a kanalizace Břeclav ale v příštím roce cenu vodného i stočného navýší. „Společnost pravidelně investuje, nyní jde o úpravu jímacího území v Lednici za 140 milionů korun, na což bereme dotace a v její podmínce je i vytváření zdrojů na další obnovy,“ odůvodnil předseda představenstva firmy Jaroslav Válka.


JINÝ SYSTÉM


Vodárenské společnosti na Znojemsku a Břeclavsku uvádějí ceny vodného a stočného jednosložkově. Na Hodonínsku však od roku 2003 dvousložkově. Zákazníci tam platí zvlášť za roční pevnou složku, tedy za vodoměr. Přesto vychází voda na Hodonínsku levněji. Při průměrné roční spotřebě 120 kubíků nepřesáhne účet čtyřčlenné domácnosti desetitisícovou hranici. Naopak na Znojemsku a Břeclavsku si za vodné a stočné připlatí zhruba o patnáct stovek víc.

Ceny vodného a stočného
BŘECLAVSKO
• vodné: 45,42 Kč/m3
• stočné: 49,45 Kč/m3
• celkem: 94,87 Kč/m3

HODONÍNSKO
• vodné: 32,84 Kč/m3
• stočné: 41,15 Kč/m3
• celkem: 73,99 Kč/m3
• pevná složka: vodné: 518 Kč/rok, stočné: 345 Kč/rok

ZNOJEMSKO
• vodné: 48,33 Kč/m3
• stočné: 40,25 Kč/m3
• celkem: 88,58 Kč/m3

Poznámka: ceny pro rok 2018 s DPH


I na Hodonínsku ale v příštím roce voda zdraží, a to téměř o korunu stočné a 1,2 koruny za kubík vodného. „Korunové navýšení u vody nemá naštěstí na rozpočet domácnosti rozhodně takový dopad, jako je tomu u cen elektřiny a plynu,“ poukázala třeba Julia Lahová z Hodonína.

Podle předsedy představenstva Vodovodů a kanalizací Hodonín Pavla Čejky vychází zvýšení cen z toho, že společnost v posledních dvou letech výrazně investovala, a to 950 milionů korun. „Musíme nastřádat peníze na obnovu vodárenských zařízení a na splácení dluhu, navíc zdražily vstupy. I tak se nám daří držet v celorepublikovém cenovém středu,“ sdělil Čejka.

Upozornil na to, že se podařilo dokončit Vodovod Horňácko, který tento týden zahájil zkušební provoz. „Všechno je připravené tak, že jsme schopní pitnou vodou z tohoto řadu obsloužit víc než deset tisíc obyvatel,“ doplnil předseda.

Dodal, že základní úkol je zamezit těžbě štěrkopísku u Moravského Písku. „Je to cíl číslo jedna, protože z tamního zdroje zajišťujeme vodu pro sedmdesát procent našich odběratelů,“ upozornil Čejka.

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
Kraj potvrdil 5 nových leteckých linek z Brna. V létě navíc i Split a Dubrovník