Radní proto o řediteli nemocnice, kterou prozatím vede společně s karlovarskou Petr Svoboda, jednali minulý čtvrtek. Bez výsledku. „Rada o novém řediteli ve čtvrtek nerozhodla. Jednání tak bylo přerušeno," informovala mluvčí Krajského úřadu Denisa Kapitančiková. Kdy budou radní znovu o řediteli nemocnice jednat, podle ní zatím není jasné.

Podle informací Hodonínského deníku Rovnost přitom už výběrová komise radě doporučila nejvhodnějšího kandidáta. Ten vzešel ze čtrnácti uchazečů. „Jde však jen o stanovisko komise, konečné rozhodnutí je na krajské radě," sdělil krajský radní a člen výběrové komise Antonín Tesařík. Více však nastalou situaci nechtěl komentovat. „Až do rozhodnutí rady jde o důvěrné informace," vysvětlil.

Ideál? Svoboda

Podle nynějšího ředitele nemocnice se do víkendových předčasných voleb nedá očekávat nějaké podstatné vyjasnění situace. „Uvidíme, co bude následovat po volbách," řekl současný šéf Nemocnice Kyjov, který má jasno v tom, kdo by ho mohl nahradit. Mezi jeho favority patří dva jeho náměstci. Těmi jsou Jan Bíla, náměstek pro léčebně preventivní péči pro chirurgické obory, a Veronika Něničková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. Ta je nyní i Svobodovou statutární zástupkyní. „Jsme denně v kontaktu. Minimálně jedenkrát do týdne jsem v Kyjově, kde vše funguje, jak má," podotkl Svoboda s tím, že podobně dobře je na tom i nemocnice v Karlových Varech.

Právě Svoboda je ideálním kandidátem pro kyjovského starostu Františka Lukla. „Co stojí za nejmenováním ředitele nemocnice, nevím. Rada prý není usnášeníschopná. Určitě je však více než vhodné, aby nového ředitele jmenovala. Osobně si dovedu představit variantu, že do vedení znovu usedne Petr Svoboda, který by se do Kyjova vrátil na plný úvazek," nechal se slyšet starosta Kyjova.

Svoboda by šéfem zůstal v případě, že by radní současné výběrové řízení ukončili.

Situaci sleduje i občanské sdružení Občané za Nemocnici Kyjov. Jeho zástupci jsou přesvědčení, že v nejbližší době se nemocnice nového šéfa nedočká. „Před volbami si nikdo nechce rozhodit eventuelního koaličního partnera, proto jednání posunuli. Kdyby bylo jasno už třeba v listopadu, bylo by to pro mě obrovské překvapení. Jde ale jen o politiku," vyjádřil se k situaci jeden ze zakladatelů sdružení a kyjovský psychiatr Jaroslav Kliment.

On si v čele nemocnice dovede představit náměstka a primáře ortopedie Jana Bílu. „On nemocnici zná, je uznávaný jako primář, lékař a má i manažerské schopnosti," dodal Kliment.