Dokázali jsme se domluvit a spojit síly, máme ambici poprat se o vítězství na jihu Moravy. Těmito slovy oznamoval před měsícem lídr jihomoravské kandidátky lidovců a Starostů Jiří Mihola vznik koalice pro podzimní sněmovní volby. Minulý týden se ale objevily spekulace o konci spojenectví. Deník Rovnost oslovil představitele jihomoravských lidovců i Starostů a ptal se jich na budoucnost koalice.

Podle krajského předsedy lidovců Romana Celého je koaliční smlouva se Starosty stále platná. „Pokud by pro ně ale byla přijatelná společná kandidátka na lidovecké listině, dali bychom voličům jistotu hlasu, který proměníme v poslanecký mandát,“ poukázal Celý.

Ilustrační foto.
Chybí péče o veterány třetího odboje. Má vzniknout v Pasohlávkách

Jednička na kandidátce, lidovec Jiří Mihola, nechtěl o konci koalice spekulovat. „Spekulace nepodporuji. Dlouhodobě jsem ale razil myšlenku volební spolupráce. Demokratickou většinou ale ve vedení strany získala převahu forma koalice,“ vzkázal Mihola.

Pokud strany kandidují ve sněmovních volbách v koalici, musí získat deset procent voličských hlasů místo obvyklých pěti, aby se do sněmovny probojovaly. Podle posledních průzkumů se ovšem lidovci se Starosty pohybují kolem osmi procent hlasů, což na zisk mandátů nestačí.

Představitelé starostů stále preferují formu koaliční spolupráce. „Společnému projektu pořád věřím. S tímto názorem jedu také na náš celostátní výbor, který máme až po lidovcích pro případ nějakého jiného scénáře,“ představil svůj pohled první krajský místopředseda strany Radomír Pavlíček.

Tomáš Jiříkovský u soudu.
Obžalovaný z největší krádeže bitcoinů v ČR zůstane ve vazbě, rozhodl soud

Druhý nejvýše postavený starosta na kandidátce, Miroslav Boháček, se nechtěl k volbám vyjadřovat. „Moje představa je, aby koalice zůstala,“ sdělil Boháček.

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně je takovéto spojení velmi rizikové. „Je to velký risk. Získat deset procent na jihu Moravy pravděpodobně nebudou mít problém, ale pro sněmovní volby je důležité překonat tuto hranici na celostátní úrovni,“ vysvětlil před časem politolog.

Podle předsedy Celého není forma spolupráce pro voliče důležitá. „Volební přípravy by se měnit nemusely,“ dodal.

Ilustrační foto.
Anorexie: závislých na hladu přibývá, vyléčit pacienta je obtížné

O budoucnosti koalice mají lidovci rozhodovat v úterý.