Výběrové řízení ještě není uzavřené. „Konaly se pohovory s přihlášenými kandidáty a zveřejnit výsledky bude možné až po schválení radou,“ uvedla včera krajská mluvčí Monika Brindzáková. Nejbližší zasedání mají radní v pondělí.

Deník Rovnost zjistil reakce z pohovorů od dvou z pěti kandidátů. „Ze svého vystoupení mám dobrý pocit, zodpověděl jsem všechny dotazy komise. Cítil jsem, že mířím na čelní místa,“ svěřil se bývalý ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.

Kyjovská nemocnice - ilustrační fotografie.
Změny ve vedení nemocnic? Kraj hledá šéfa zatím jen v Kyjově

Naopak tak nadšený nebyl nynější šéf kyjovského zdravotnického komplexu Petr Svoboda. V minulosti vedl nejen nemocnici v Kyjově, ale také v Karlových Varech a v Brně. V kyjovské pracuje už šestý rok. „Připomněl jsem, jakých úspěchů naše nemocnice dosáhla, že je nejlepší v kraji po všech stránkách, ať už nejnižší mortalitou, či nejvyšším počtem ošetřených. Mé plány do budoucna ale už nebylo možné přednést,“ posteskl si Svoboda.

Oba zmínění uchazeči mají i zkušenosti s krajskou politikou. Svoboda kandidoval v roce 2012 jako dvojka Sdružení nestraníků. Tesařík je současný předseda zastupitelského klubu opozičních křesťanských demokratů.

Právě kvůli politice složil v roce 2012 svoji funkci v hodonínské nemocnici. „Měl jsem dilema, zda odejít, ale nechtěl jsem zklamat lidi, kteří mi dali preferenční hlasy,“ připomněl Tesařík, který se tehdy stal krajským radním.

Kyjovská nemocnice - ilustrační fotografie.
V kyjovské nemocnici končí ředitelka Křiváková. Kraj plánuje i další změny