Jinde chybí pracovní síly, které by úrodu posbíraly. Třeba Kamil Čapka ze Znojma vlastní pole i závlahové zařízení, přesto letos poprvé okurky nevysadil. „Okurek by byla spousta. Čeho máme nedostatek, jsou lidé, kteří by chtěli pracovat rukama,“ zmínil Čapka. S neochotou lidí pracovat se podle něj potýká řada zemědělců na Znojemsku.

Největší český výrobce konzervované zeleniny Hamé zpracuje ve svém bzeneckém závodě ročně zhruba třicet tisíc tun sterilované zeleniny. „Přestože jižní Moravu trápí letos opět sucho, s kvalitou a množstvím surovin je to zatím dobré,“ sdělil ředitel závodu Jan Vašinka. Po zpracování kopru se nyní vrhli na hrách. „Plodiny odebíráme od pěstitelů z okolí. Bohužel každým rokem je složitější je získat, protože osevní plochy se zmenšují,“ ví Vašinka.

Poptávka po nakládané zelenině podle něj roste. „Od června až do října tak jedeme non stop na tři směny,“ sdělil. Největší objem činí právě sterilované okurky. Závod v sezoně vyrobí až třináct milionů sklenic. Vyváží je například i do Švýcarska, Kanady nebo USA.

Okurky jsou i tématem akcí v regionu. Ve Znojmě mají na začátku srpna Slavnosti okurek, spojené s jarmarkem, soutěží o nejlepší zavařenou okurku, ochutnávkou pokrmů z okurek a kulturním programem. Velikonoční košt okurek už deset let pořádají ve Vacenovicích.

KATEŘINA HELEŠICOVÁ