Cesta spojuje Bučovice a silnici první třídy číslo padesát čtyři. Přes ni často chodí školáci i jejich dozor. Masarykova základní škola má totiž jídelnu a družinu v jiné budově než třídy. Objekty dělí půlkilometrová vzdálenost a cesta vede právě přes vytíženou silnici.

Základní škola má 258 dětí, na obědy jich chodí sto padesát. Devadesát jich také navštěvuje družinu. „Někteří rodiče vodí potomky už na sedmou ranní, takže ti tu cestu za den absolvují i čtyřikrát," popsal ředitel školy František Markus.

Vedení radnice proto již dlouho uvažuje o využití budovy bývalé telefonní ústředny, která leží hned vedle školy. Tu koupilo už v roce 2010. „Objekt se z přízemního přebuduje na jednopatrový. Ve spodní části bude kuchyně, přípravna jídel a jídelny pro školní účely s kapacitou asi sto čtyř míst. Počítá se s tím, že ve třech směnách by se zde stravovalo až tři sta žáků," přiblížil Vrabel. V prvním patře by pak vznikla školní družina pro sto dvacet dětí.

Školní budovy by s bývalou ústřednou spojovala prosklená chodba. Tím by odpadlo přezouvání a oblékání. Rozpočtové náklady jsou podle projektové dokumentace téměř šestačtyřicet milionů korun. „Výběrové řízení by nám mohlo pomoci cenu snížit. Výstavba podle projektu potrvá rok. Nové místo nebude k dispozici dříve než na školní rok 2017/18," sdělil Vrabel.

Do města vede téměř tříkilometrové klesání s převýšením dvě stě metrů. Nákladní auta zde proto mohou mít velké problémy s brzděním. „Při jízdě z kopce musí mít řidiči podřazené a brzdí tak i motorem. Navíc jsou dnes kamiony vybavené dvoukomorovými brzdovými válci. Na technickou kontrolu jezdí každý rok, i ty nové. Vždy ale záleží i na samotném řidiči," objasnil majitel autoservisu pro nákladní auta Jarmil Vodák z Hodonína.

VÍCE SE DOČTETE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ HODONÍNSKÉHO DENÍKU ROVNOST