Jeho víno velice chutná Antonínu Rozsypálkovi z Hodonína. „Koštuju Sedlářova vína a opravdu jsou výborná," smekl milovník ušlechtilého nápoje z okresního města, který si k degustaci přivezl jak sýr, tak maďarskou čabajku.

Autor nejlépe hodnoceného vzorku se ale na koštu držel zkrátka. „I když jsem vyhrál s veltlínským a vyzkoušel jsem tady dobrý Hibernal, tak nejraději mám červená vína. Žel dnes jsem nachlazený, takže příliš nekoštuju," posteskl si vinař.

Modré odrůdy má nejraději také Aurélie Stettler z Francie, která s přáteli přijela do Žeravic už podruhé. „Dříve mi chutnalo jen francouzské červené, ale musím uznat, že v posledních letech se moravští vinaři velice zlepšili a na jejich víno nedám dopustit. Nejvíce mi chutná zdejší Neronet, Cabernet Moravia a Dornfelder," svěřila se Francouzka, která už sedmý rok učí ve Zlíně. K vínu doporučuje především sýr. „A moravské uzené maso," pousmála se rodačka z Narbonne.

To, že má žeravická výstava nadnárodní význam, ale nepotvrzuje jen návštěva ze země galského kohouta. Vinaři totiž získávají za nejlepší kolekci mladých vín cenu velvyslance Roberta Kopeckého, který v Žeravicích bydlí. Ten zastupoval Českou republiku či Evropskou unii na ambasádách na Kubě, v Mexiku, v Angole, Uzbekistánu, či jihoamerické Guyaně. Na domácí košt si dokonce s předstihem plánoval dovolenou. „Nejdu po šampiónech, ale mám rád selská vína, která mají o půl až stupínek nižší hodnocení a jsou opravdu sušší," přiblížil své favority sedmačtyřicetiletý diplomat.

Ten, i když nevinaří, dal na košt dokonce jeden svůj vzorek. „Jen tak pro zajímavost, jde o ovocné víno z dřínu. Ten však doposud rodí tak málo, že z něj děláme jen víno. Doufám, že jednoho dne z něj bude i pálenka," pousmál se Kopecký.

Výstavu, kde si mohli příchozí pochutnat na 549 vínech, zahájil předseda senátního výboru pro hospodářství a zemědělství Jan Hajda. „Vzorky jsou u nás převážně z jižní Moravy, ale máme tady jednoho vystavovatele, který reprezentuje Čechy, a to přímo z Prahy," sdělil jeden z členů pořádajícího Českého svazu zahrádkářů v Žeravicích Petr Poizl. Zároveň upozornil na vysokou kvalitu nabízených vín. „Loňský ročník byl totiž velmi pěkný, hrozny krásně vyzrály. Vína jsou tak velmi čistá, pitelná a příjemná," doplnil Poizl.

Většina vzorků pocházela ze Bzenecka a Kyjovska. Jen ze Žeravic jich bylo více než dvě sta. Mezi odrůdami měly nejpočetnější zastoupení Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Veltlínské zelené a Frankovka. „Bývá u nás vysoká návštěvnost, protože máme jeden z prvních koštů. Víno nám ale vždycky do půlnoci vydrží," dodal vedoucí výstavy.