K vyrovnání účastnického rekordu z roku 2007 scházelo pouhých šest turistů. „I tak jsme spokojení. Zaznamenali jsme druhou nejvyšší účast v historii tohoto zimního pochodu,“ těší předsedu vřesovických turistů a hlavního organizátora sobotní akce Miroslava Vaculíka, kterého nezklamalo ani počasí. „I když nebyl sníh, přišli za námi lidé všech věkových kategorií. Pozdravili jsme se s dětmi, mládežníky i turistickými bardy,“ říká Vaculík.

Ten společně s kolegy připravil pro návštěvníky dvě trasy. „Obě vedly na magické místo. Na Hoře svatého Klimenta je krásně v každém ročním období. Nezáleží na tom, zda je jaro, léto, podzim či zima. Lidé se tam vždy rádi vracejí. I tentokrát udělali něco pro své zdraví a také sbírali body do dlouhodobé soutěže O zlatého turistu,“ připomíná Vaculík.

Nejmladším účastníkem byl Ondřej Líznar z Kelče u Valašského Meziříčí, cenu pro nejstaršího účastníka zase obdržel šestaosmdesátiletý Josef Sedlář z Kyjova. Nejvzdálenější účastnicí byla Pavla Kavalírová, která do Vřesovic dorazila až z Mladé Boleslavi. Nejpočetnější rodinu na akci přivedla Jiřina Mertová z Rohatce.

Nejpočetnější výpravy byly z Vřesovic, Kyjova, Brna, Ježova a Veselí nad Moravou. Kratší osmikilometrovou trasu absolvovalo 187 turistů, deset kilometrů zvládlo 153 mužů a žen. Turistické kontroly byly umístěny na Hoře svatého Klimenta, v Lesním Baru a v altánku pod Koryčanskou kaplí. „Všechny účastníky v cíli zdobila plaketa a diplom, zlatou medailí a věcnými cenami byli tradičně odměněni nejstarší, nejmladší a nejvzdálenější účastníci a také nejpočetnější rodina na akci,“ informuje Vaculík.

Ten upozorňuje, že účast se všem započítává do soutěže o Zlatého turistu 2017 – 2021. Příští akcí vřesovických turistů je šestnáctý ročník Putování Moravským Slováckem, který je letos na programu v sobotu 6. května.