Loni se poprvé po dvaceti letech obešla pěvecká soutěž mladých folkloristů bez pomyslné tečky celostátního finále. Kvůli penězům se neuskutečnilo. Letos si však interpreti lidových písní zazpívají možná mnohem více, než původně očekávali. Kromě celostátního na ně čeká i postupové kolo o nejlepší zpěváčky Moravy či Slovácka.

První výběry těch nejlepších začínají už nadcházející neděli, kyjovskou pěveckou soutěží Vyletěla holubička. „Do letošního pětadvacátého ročníku se přihlásil rekordní počet dětí. Přibližně deset z nich jsme museli odmítnout. I tak v neděli vystoupí jednapadesát uchazečů," uvedla Andrea Něničková z programového oddělení Domu kultury Kyjov. Mladí zpěváci budou soutěžit v několika kategoriích. „Nejmladší budou tříletí, nejstarší možný věk je patnáct let," informovala Něničková.

Postupující z jednotlivých lokálních kol se pak utkají o titul Zpěváčka Slovácka poslední dubnovou neděli ve Vacenovicích. „V tomto kole vystoupí ti nejlepší z jednotlivých regionů. Představí se vybraní zpěváčci z kol na Horňácku, ve Strážnici, Veselí nad Moravou, v Kyjově, Vracově nebo Hodoníně," vyjmenoval organizátor akce Antonín Vrba.

Letošní díl Zpěváčka Slovácka bude mít podle něj jednu novinku. „Tentokrát do dalšího kola postoupí i děti z kategorie do deseti let. Vždycky totiž byla postupová jen kategorie ve věku od deseti do patnácti let. Myslím ale, že i mladší děti jsou velmi šikovné a my bychom je měli ocenit," upozornil organizátor oblastního kola.

Celostátní soutěž Zpěváček pořádalo Folklorní sdružení České republiky (FOS). Jenže loni kvůli penězům finále muselo zrušit. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by v organizaci mělo pokračovat. „Oblastní kola určitě budou, ale obávám se, že celostátní neuspořádáme. Definitivní rozhodnutí mohu sdělit až po schůzi výboru, která bude příští týden," sdělil Hodonínskému deníku Rovnost první místopředseda FOS Ladislav Michálek.

O tom, že celostátní kolo ve Velkých Losinách opět nebude, se mezi folkloristy mluví delší dobu. „Podle informací, které mám, se neuskuteční ani letos," řekl Vrba. Jeho slova podpořil i bývalý ředitel Zpěváčka a do roku 2008 člen výboru FOS František Synek. „Pod touto organizací určitě celostátní kolo nebude," dodal Synek.

Malí zpěváci se však obávat nemusejí. O vyvrcholení soutěže nepřijdou. Pod patronát si ho totiž vzal Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů (BROLN) společně s Českým rozhlasem Brno. „Letos bude jak Moravské, tak České kolo. Z nich postoupí ti nejlepší do celostátního finále," prozradil umělecký vedoucí BROLN František Černý.

Na spolupráci se podle něj budou podílet také Lidová hudba Gaudeamus a Pražská folklorní unie. „Do závěrečných kol postoupí nejlepší soutěžící vybraní v regionálních kolech soutěže, kterých je na Moravě a ve Slezsku zhruba dvacet. Celkový počet postupujících do Moravského kola bude asi třicet," řekl produkční orchestru Milan Zelinka.

Jednou ze zásadních změn v soutěži jsou počty postupujících z regionálních kol. „Upravili jsme postupový klíč tak, aby poměr zpěváčků z regionů Moravy a Slezska byl vyvážený. Výsledkem bude přehlídkové celostátní kolo, jehož účastníci dostanou nabídku zazpívat si na dvou koncertech nazvaných Zpěváček 2015 v Praze a Ostravě," vysvětlil František Černý.

Horňácký zpěvák Roman Sokol, který se v minulosti účastnil finálového klání Zpěváčka, obnovu soutěže přivítal. „Myslím, že pro každého soutěžícího je finále určitá meta a vrchol jeho úsilí. Přijde mi přirozené, že po oblastním kole následuje celostátní," vyjádřil se Sokol.