Kleptokratická putinovská diktatura se ocitá v Rusku ve stále větších problémech, protože přestává plnit smlouvu se svými poddanými. Těm Putin nabídl rostoucí životní úroveň za mandát k vládě i k výběru desátků ze státních a polostátních firem, exportujících nerostné bohatství země nebo v lepším případě zbraně. Jenže putinovské Rusko je dnes chromá kachna, které dál ujíždí vlak rozvinutých světových ekonomik. Sem tam dokáže ještě vyrobit nějaké ty zbraně, postavit plynovod nebo jadernou elektrárnu, ale tím to končí. Do normální vyspělé země nevyveze Rusko žádná auta, žádné mobily, dokonce ani boty či oblečení. Rusko stojí jen na plynu, ropě, jejichž potřebnost v době ekologické energetické změny může navíc velice rychle klesat.

Ministr Blatný mate lidi, a ti už neví, čemu mají věřit

Opoziční předák Alexej Navalnyj v situaci, kdy se ruské HDP i kvůli covidové pandemii propadá a Rusům se žije stále hůř, zveřejnil video s putinovským přímořským sídlem za miliardy. Video vidělo už na devadesát milionů lidí. I proto je nyní Navalnyj ve vězení a je otázkou, zda z něj někdy vyjde živý.

Putinův režim má strach, a ví proč ho má. Evropská unie a Česko by v této situaci měly přestat být bezpečným útočištěm ruské kleptokracie, jejich rodin a majetků. Nebo se staneme spoluviníky Putina a podrazíme ty Rusy, kteří chtějí změnit své Rusko v normální stát.