Se zájmem jsem sledovala vášnivou výměnu názorů mezi dvěma bývalými ministry zahraničí, Alexandrem Vondrou z ODS a Lubomírem Zaorálkem z ČSSD. Přeli se o to, zda byla chyba, že v Brdech nebyl postaven americký radar.

Vondra je přesvědčen, že ano. Zaorálek si myslí pravý opak. „Radarová základna byla veliký podvod, byznysový projekt, jímž bychom se stali místem prvního útoku, nárazníkovou zónou,“ řekl v České televizi letos v březnu.

Martin Komárek.
Kdo tedy lže o Ukrajině?

V roce 2008 tehdejší premiér z ODS Mirek Topolánek před senátory uvedl: „Je pro mě naprosto nepřijatelné, abych se stal předsedou vlády, která sklapne poslušně podpatky a otevře ruskému imperialismu znovu dveře. Naopak chci, aby místo sovětských jaderných raket byli v Brdech vojáci země, která nás tohoto otroctví zbavila."

Nyní míří ministryně obrany Jana Černochová (ODS) do USA, aby tam mimo jiné opět otevřela otázku americké vojenské základny v České republice. Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mohla stát v Mošnově nebo v Přerově, byť zatím o tom vláda nejednala. Andrej Babiš (ANO) s tímto záměrem nesouhlasí.

Luboš Palata
K čemu to celé je, Vladimire Putine?

Je to věc extrémně citlivá, politicky výbušná a už jen debata o ní bude vyžadovat obezřetný přístup. Ačkoliv se za humny válčí a Topolánkova slova lze vnímat jako nadmíru prozíravá, koaliční politici by neměli podcenit nálady obyvatelstva a sílu opozice. Budou-li však jejich argumenty pádné, mohou jen získat.