Tragédie, beznaděj a slzy. Tato slova nejlépe vystihují noční událost v Mikulčicích na Hodonínsku. Při požáru plameny sežehly do základů administrativní budovu archeologického výzkumu u národního památníku. Škody jsou obrovské a nenahraditelné. Požár si vyžádal i jednu lidskou oběť.

„V ohni skončily cenné věci, předměty archeologických výzkumů. Byla to naše hlavní budova, kde jsme měli depozitáře, laboratoře, kde byl také archiv naší dokumentace,“ sdělil zdrcený vedoucí mikulčického pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd Lumír Poláček.

Podle něj jsou ztráty z historického hlediska nevyčíslitelné a bude trvat delší dobu, než se je podaří obsáhnout a vyčíslit. Teprve inventura prý ukáže, které předměty z depozitáře patřily k těm nejcennějším. Požár nahlásil hasičům hlídač ve dvě hodiny ráno. Po příjezdu už ale muže, který se marně snažil uniknout, našli mrtvého.

V plamenech zemřel noční hlídač

Když ve dvě hodiny ráno zvednul operační důstojník hasičů telefon, netušil, že je poslední, kdo mluví s mužem na druhém konci drátu. Hlídač, který právě nahlásil požár v Mikulčicích, za pár minut nato v plamenech zemřel.

Přestože hasiči byli na místě do deseti minut, popelem lehla celá hlavní provozní budova archeologického výzkumu. Při neštěstí zahynul šestašedesátiletý pracovník ostrahy. „Po příjezdu na místo byla shořelá zhruba polovina objektu. Hned za vstupními dveřmi jsme nalezli mrtvé tělo hlídače, který nestihl před plameny utéct,“ uvedl vyšetřovatel hasičů Stanislav Klásek.

Z administrativního objektu zůstaly jen ohořelé základy. V budově z padesátých let byly kanceláře archeologů, jejich laboratoře, depozitáře a archiv dokumentace. Zásah byl podle vyšetřovatele složitý především proto, že celý objekt byl ze dřeva, a oheň se tak rychle šířil. Navíc hasiči bojovali s nedostatkem vody, protože v místě není vodní zdroj, a tak museli vodu přivážet. Proč se oheň vznítil, přijeli vyšetřovat i odborníci z Brna.

„Nejpravděpodobnější příčinou je technická závada na elektroinstalaci,“ doplnil Klásek.

Přestože ztráty jsou z historického hlediska obrovské, nemělo by neštěstí ovlivnit žádost slovanského hradiště o zápis na seznam památek UNESCO.

„Dokumentaci k žádosti máme už rozpracovanou v takové fázi, že i přes tuto nešťastnou událost ze včerejší noci ji můžeme dokončit, a také ji dokončíme,“ řekla vedoucí odboru metodiky Národního památkového ústavu v Praze Věra Kučová. Ještě včera dopoledne na místě zasahovali dobrovolní hasiči z Mikulčic.

Celou dobu zde byl i mikulčický starosta Josef Helešic. „Vedení radnice chce lobovat i na úřadu Jihomoravského kraje, aby pomohl nějakými dotacemi,“ uvedl Helešic. Požár částečně ovlivnil i vedlejší Národní kulturní památník Mikulčice.

„Provoz jsme dnes kvůli likvidaci následků omezili jen na expozici v návštěvnickém centru,“ řekl ředitel slovanského hradiště František Synek.