Tak vysoký růst cen, jaký nyní zažívají čeští spotřebitelé, je v posledních dvou desítkách let nevídaný. Ceny zboží a služeb v lednu vyskočily meziročně o desetinu. Tak vysokou inflaci statistici nezaznamenali od července roku 1998.

Zlaté cihly. Ilustrační foto
Češi zachraňují své úspory. Kupují zlaté slitky, jsou osvobozené od DPH

„Lednovou hodnotou meziročního indexu spotřebitelských cen 9,9 procenta se v inflaci vracíme do turbulentních devadesátých let,“ okomentoval čísla předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Ceny rostly především u energií. Za plyn i elektřinu v lednu platily české domácnosti o pětinu víc než před rokem.

Spolu s tím zdražovalo i bydlení. Takzvané imputované nájemné, tedy náklady vlastníků, kam se promítají ceny nemovitostí i rychle stoupající náklady na rekonstrukce a údržbu bytů a rodinných domů, vzrostlo o více než šestinu.

Na vysoké ceny si musejí už několik měsíců zvykat i motoristé u čerpacích stanic. V lednu je stál litr naturalu v průměru přes 36 korun, ještě loni ho tankovali skoro o třetinu levněji.

Dražší cukr, máslo i pečivo

Co se týče potravin, ty v obchodech zdražovaly prakticky všechny. Nejvíce vystřelila cena u cukru, a to o třetinu. Výrazně dražší jsou i máslo, mouka či pekárenské výrobky. Třeba za rohlíky a housky lidé platí o pětinu víc než loni v lednu.

Diakonie Myslibořice na Třebíčsku.
Vlna zdražování se nevyhne ani domovům důchodců. Klienti to zvládnou, říkají

Ekonomové přitom varují, že zdražování hned tak neskončí. „V dalších měsících se s největší pravděpodobností nevyhneme dvouciferné meziroční inflaci,“ uvedl Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.