Stejně jako on reaguje podle cestovních kanceláří i většina lidí. Po loňské sezoně vydaly cestovky řádově desítky tisíc poukazů (voucherů) na dovolené, které jsou splatné nejpozději letos na konci srpna. Drtivá většina lidí však loňské poukazy využije na letošek nebo už je dokonce vyčerpala, například v rámci zimní dovolené. Potvrzují to cestovní kanceláře oslovené Deníkem. Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) už dříve odhadla, že 80 procent Čechů loňské poukazy nakonec uplatní.  Cestovky tak zatím nemají strach, že by musely vracet klientům peníze a oslabily tím svoji aktuální finanční bilanci. „Situace se dá srovnávat s rokem před dvěma lety. Češi si objednávají více zájezdů. Už více než polovina klientů uplatnila poukaz Lex voucher, poptávka po zahraniční dovolené tu opět je. Češi si chtějí odpočinout a relaxovat po tom všem,“ říká Petr Šatný, marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria.

Stany v kempu - ilustrační foto.
Čechy letos zahraniční dovolená neláká, ukázal průzkum. Polovina nepojede nikam

Jeho slova potvrzují i zástupci dalších cestovek. „Vzhledem k naší široké nabídce mnoha typů zájezdů plánuje 85 procent našich klientů využít vouchery pro svou letošní dovolenou. Od otevření poboček je více než polovina nově prodaných zájezdů hrazena vouchery, které naši klienti obdrželi v loňském roce . Někteří klienti s využitím voucherů čekají na zahájení prodeje zimních exotických dovolených,“ popisuje Eva Němečková, mluvčí Čedoku.

Přesto část lidí z různých důvodů dá přednost návratu hotových peněz místo dovolené. Například cestovní kanceláře spadající pod křídla DER Touristik Easter Europe  (u nás CK  Fischer, Exim Tours, Nev-Dama nebo portál e-Travel ) proto jako vstřícné gesto začaly peníze vracet už nyní a nebudou čekat na konec srpna. „Registrujeme v poslední době zvýšený počet dotazů na uplatňování voucherů a zaznamenali jsme na trhu i obavy, jestli budou peníze za případně nevyužité vouchery v plné výši vráceny. Nechceme být součástí spekulací o tom, jestli klienti svoje peníze dostanou zpátky nebo ne,“ říká Jiří Jelínek, předseda představenstva DER Touristik Easter Europe.

V současnosti aktivně působí v České republice na 630 cestovních kancelář, tedy o cca 200 méně než na začátku roku 2020. Loni vyhlásilo úpadek 11 cestovních kanceláří včetně největší evropské cestovní kanceláře Thomas Cook, která v Česku působila pod značkou Neckermann.

Britské lázně ve městě Bath
Průvodce lázněmi: ty vyhlášené jsou nejen v Česku, ale i v Itálii či Belgii

Podle Jana Papeže, místopředsedy ACK ČR, Češi neztratili zájem o zahraniční dovolené. Naopak. „Lidé jsou unaveni, co zde rok prožívali a naopak na dovolenou budou chtít odjet. Kvůli problémům  restrikcemi a opatřeními však váhali s uplatněním voucherů. I kvůli rozvolňování opatření ale  předpokládáme, že lidé vouchery využijí. Na konci tak pro cestovaní kanceláře nezbude k vyplacení tak veliká částka,“ odhaduje Papež.

Co je Lex voucher
Lex voucher je zákon, který vláda přijala ke zmírnění dopadů pandemie koronaviru v odvětví cestovního ruchu. Týká se jen zájezdů objednaných s realizací v termínu od 20. února do 31. srpna 2020. Na základě zákona klienti obdrželi poukaz (voucher), který mohou uplatnit nejpozději do konce srpna 2021. Pokud si klient náhradní dovolenou nevybere a voucher tedy neuplatní, pak mu musí cestovní kancelář do čtrnácti dnů vrátit peníze. Odmítnout poukaz mohli lidé ve věku nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, samoživitelky a samoživitelé či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat. Peníze mohly rovnou požadovat také školy v případě školních zájezdů.