Během svého šestiletého působení na folkové scéně získalo Huménečko řadu ocenění. V roce 2017 se v písničkové soutěži Notování stalo vítězem Rady Notování, v roce 2018 pak zvítězilo na festivalu Okolo Třeboně v soutěži Houpací kůň. "Bylo to pro nás velmi příjemné, stejně jako následná oslava," říká kytarista David Sedlář.

Důležité je, že na těchto akcích je to taky o kontaktech. "Někdo si vás občas všimne a pozve na akci další. To se nám děje a jsme za to rádi. Naše nástrojové obsazení, kde je cimbál a housle, není obvyklé, tak možná proto," uvádí zpěvačka Míša Klásková z Hodonína. Ještě v loňském roce v podstatě vzápětí, co vyhráli, je pozval ředitel festivalu Pavel Barnáš jako předkapelu koncertu Vojty Dyka a B- Side Bandu. "To byla pro nás velká pocta a euforie, "shodují se Míša i David.

Ilustrační foto.
Starostové bránili prameniště v Senátu. Před těžbou štěrkopísku

Na konci letošního srpna se skupina účastnila 44. ročníku festivalu Mohelnický dostavník. A podařil se jim celkem ojedinělý výkon, získali rovnou 5 ocenění. Hlavní cena poroty, Cena TV Noe, Cena diváků, hlavní Cena Českého rozhlasu Olomouc a Cena sympatie tedy putují na Hodonínsko.

"Nepamatuji si, že by za celou historii Mohelnických dostavníků některá ze skupin získala hned pět cen," říká ředitel festivalu Pavel Aligátor Nenkovský. "Párkrát se podařilo, že se vzácně shodla porota i diváci, ale Huménečko s pěti cenami má jistě rekord," dodává. V loňském roce získala skupina právě na Mohelnickém dostavníku ve filmové soutěži pěkné druhé místo se svým klipem O vojně.

Za svou relativně krátkou dobu působnosti předskakovali mimo jiné takovým skupinám, jako jsou No Name, Fleret, Čechomor, již zmíněný B-Side Band v čele s Vojtou Dykem, Spirituál kvintet, Hradišťan či Petr Bende & band. V současné době skupina dokončuje třetí album s názvem Kouřové signály, jehož kmotrem bude Petr Bende. Křest proběhne 27.3.2020 v kulturním domě ve Veselí nad Moravou.

A jak vzniklo zajímavé pojmenování Huménečko? Pochází ještě z dob minulé sestavy. Zkušebna byla ve dvorku a klávesistka tam chodila přes humno a přelézala branku. "A když něco vzadu šramotilo, tak jsme si říkali, co se to tam zase děje za tím naším huménečkem? Tak vznikl náš název," uzavírá kytarista David Sedlář.

MONIKA VODIČKOVÁ, Čtenářka reportérka

Ilustrační foto
Strážnice bude mít po šesti letech opět kino