Kosilo se žito a vazaly se snopky, které se za pomocí nadšenců nakládalo na vůz s koňmi a následně se odváželo k historickým strojům z dob dávno minulých k vymlácení. Lidé nadšeně sledovali celý postup. Od samotného sečeni po mlácení obilí. Přesně tak, jak to ještě naše babičky znaly.

K jídlu jsme mohli ochutnat beranní, jelenní i kančí guláš. Velkým lákadlem se staly také domácí klobásy, koláče, sýry z místní farmy a dobré pivo. 

Nechyběl ani ženský pěvecký sbor Holešky z Prašníka, které celou událost doplnily lidovými pisněmi. Nálada byla skvělá. Všechno obilí se sklidilo a vymlatilo. Na závěr se upekl bochník chleba a dal se jako poděkování gazdovi Milanovi Zemanovičovi, který ho požehnal, rozkrajel a podaval návštěvníkům.