V deštivém nedělním ránu přivítali všechny zúčastněné jak zástupci pořádajícího MS, tak sbor zkušených rozhodčích pod vedením vrchního rozhodčího Vladimíra Kellnera. Za zvuku borlice nastoupilo celkem 24 psů a jejich vůdců, z toho 16 ohařů a 8 zástupců malých plemen. Po úvodním slovu organizátorů a veterinární prohlídce psů následovalo rozlosování psů do skupin a rozjezd, i s početnou koronou, do honitby.

Jednalo se o dvě skupiny ohařů, které posuzovali rozhodčí Karel Grandič, Jiří Studýnka, František Konečný a Aleš Ševčík. Skupinu malých plemen posuzovali rozhodčí Milan Křivák a Jaroslav Kuřitka. V těžkém, dvoudenním deštěm promočeném terénu, posuzovali především vrozené vlastnosti psů - nos, chuť k práci, hledání či slídění, zájem o stopu zvěře, chování po výstřelu, atd., ale i tzv. poslušnostní disciplíny, jako vodění na řemeni a poslušnost, vše dle platného Zkušebního řádu pro zkoušky loveckých psů z výkonu. Kromě plnění disciplín byly udělovány i cenné rady rozhodčích - zkušených kynologů pro práci vůdců a předávání vlastních poznatků z výcviku mezi vůdci.

Cyklisté si pod Travičnou užijí nové singeltraily
Pod Travičnou otevřeli nový Singletrail

Odpoledne se všichni účastníci zkoušek sešli zpět na chatě MS. Po teplém občerstvení nastoupili všichni zúčastnění k vyhodnocení celé akce. Výsledky byly následující: 22 psů absolvovalo v I. ceně, 2 psi ze zkoušek odstoupili.

Ve skupině ohařů se na prvním místě umístil pes POI Cir z Měnínského lesa, vůdce František Zahradníček, na druhém místě fena ČF Ester z Kyjovic, vůdce Radomír Salajka, na třetím fena NKO Kora Hastrmánek, vůdce Jaromír Gratcl.

Skupinu malých plemen vyhrála fena NK Eva Jelení záře, vůdce Jaroslav Malát, na druhém se umístila fena J (standart, hladkosrstý) Aura Z Jašíkovy zahrady, vůdce Miroslav Zipko Balaj, na třetím místě pes J (trpasličí, hladkosrstý) ARCHIBALD THE FIRST z Kamzičej lúky, vůdce Ing. Pavel Konečný.

Jihomoravská brigáda Svazu záchranných brigád kynologů ČR pořádala v Břeclavi Pohár plemen.
Víte, jak soutěží psí záchranáři a co je pro ně důležité? Podívejte se na fotky

Na závěr patří poděkování pořadatelům akce, jak zástupcům OMS Břeclav, tak MS Kostice za propůjčení dobře zazvěřené honitby a vytvoření výborného zázemí. Dále poděkování náleží sboru rozhodčích za korektní posuzování, a rovněž vůdcům psů za myslivecké vystupování a práci při přípravě jejich svěřenců na tyto a další zkoušky lovecké upotřebitelnosti.

S pozdravem Lovecké kynologii zdar

Zdeněk Růžička