Pak je dám do velké nádoby, třeba i do vany, kde ho důkladně promíchám se solí, jablky, cibulí, kmínem a to hlavní nastrouhanou pomerančovou kůrou a rozdrceným badyánem, s tím mám zkušenost i při výrobě mé oblíbené bábovky s vaječným koňakem. Na dno zeláku dávám celou rostlinu kopru, kterou přikryji celými listy zelí. A postupně začnu soudek plnit zelím.

Postupně, po malých vrstvách, které pečlivě pěchuji, přebytečnou šťávu odebírám. Nejsvrchnější vrstva zelí, až naložím celé, musí být jednak srovnaná a jednak ponořená. Zelí zatížím dobře omytými kameny nebo jiným závažím. Celý zelák překryju lněnou nebo bavlněnou látkou a nechám v teple kvasit. Sleduji bublání. Jakmile zelí přestane bublat nebo bublá jen minimálně, je zkvašené a může jít do chladu. Dokud zelí ze zeláku nespotřebuji, vždy musí mýt vodou jinak se kazí.

Přeji Vám, ať se naložené červené zelí podaří a hlavně ať chutná, dobrou chuť.

Maxijedlík Jaroslav Němec