Jenže nejsme v palírně, nýbrž v kompostárně třinecké společnosti SMOLO. Právě zde celoročně zpracovávají nejen vánoční stromky, ale veškerou dřevní hmotu, kterou sem dovezou lidé ze zahrádek, firmy, které se starají o údržbu parků nebo silničáři, jež provádějí ořezy stromů podél komunikací nebo na stavbách.

Za necelé první tři lednové týdny se ze třineckých sídlišť svezly dvě až tři tuny jehličnanů.

Sportovec Marek Klus se přáteli vymyslel unikátní deskovou hru. Teď shánějí peníze na její výrobu. Leden 2022.
Milovníci skoků na lyžích vymysleli unikátní deskovku. Nyní shánějí peníze

„Stromky zpracováváme ve své vlastní kompostárně na dřevní štěpku, která po smíchání s bioodpadem slouží k výrobě kompostu. Proto je třeba stromečky úplně odstrojit a zbavit ozdob. Vánoční stromečky budeme odděleně svážet až do 20. ledna. Poté je budeme sbírat v rámci pravidelného pondělního svozu velkoobjemového odpadu,“ říká vedoucí komunálních služeb odpadové společnosti SMOLO CZ Tomáš Ondraszek.

Bioodpad fermentuje až osm týdnů 

Kompost ale není jen dřevní hmota, ale důležitou složkou je bioodpad - listí, větve, tráva, rákos -, který tady v kompostárně leží v několika dlouhých haldách, z nichž s kouří. „To je pára,“ uklidňuje mě vedoucí areálu a kompostárny firmy SMOLO Petr Klus, že ony haldy podivné tmavé hmoty nehoří. „Takto bioopad šest až osm týdnů fermentuje,“ vysvětluje Klus a dodává, že uvnitř těch hromad je skutečně teplo - 60 až 80 stupňů Celsia.

„Biomateriál smíchaný s dřevní hmotou se musí denně několikrát obrátit a provzdušnit, aby se zničily cizorodé látky, salmonela. To provádějí speciální stroje, podobné malým kontejnerovým jeřábům. Jen nemají rameno, ale šnekovou hřídel, kterou hmotu obraci. Po osmi týdnech se materiál osévá v osévacím zařízení a hotový kompost se pak nechává tři až čtyři měsíce uležet a zrát, a jde k prodeji,“ říká Petr Klus.

Z pláže suchovského rybníka zmizel starý tobogán. Pro obec už byla stará atrakce zátěží a ztrátovou záležitostí.
Ohyzda konečně zmizela. Z pláže vyhlášeného rybníka odstranili starý tobogán

Celková roční kapacita třinecké kompostárny společnosti SMOLO CZ činí 8 400 tun odebraných bioodpadů. Jen během loňského roku jsme z nich vyrobili necelé dva tisíce tun kompostu,“ říká Petr Klus.

Připomíná, že třinecký kompost má registraci zkušebního ústavu zemědělského a splňuje veškeré limity chemických a fyzikálních vlastností pro zlepšování kvality půdy na zahradách. „Odebírají jej zahradnictví, obce i soukromé osoby. Zahrádkáři to berou na zakládání trávníku, na stromy i do záhonů jako hnojení,“ dodává Petr Klus.