Trestní oznámení podle informací Deníku podala bývalá zaměstnankyně nemocnice, která vede s jejím aktuálním vedením spory.

Bylo podezření, že muž z nedaleké obce byl odpojen a „obětován“, neboť ventilátor byl potřeba pro pacientku v lepším stavu. Policie začala případ prověřovat pro podezření z možného usmrcení z nedbalosti, nic takového se ale neprokázalo.

Spadlá větev ženě způsobila mnohočetná vážná zranění, kvůli nimž ležela přibližně čtyři měsíce v nemocnici.
Měsíce léčby a trvalé následky. Ženu zmrzačila spadlá větev, odškodné nedostala

Muž podle zdroje obeznámeného s případem trpěl řadou závažných chorob a zdravotních komplikací, k nimž se ještě přidal covid-19. Podle výsledků šetření se v osudný den jeho stav stále zhoršoval i přesto, že mu bylo do organismu vpravováno velké množství kyslíku. Více už ho nebylo možno dodat.

Nejde o trestný čin

Pokračování v tomto způsobu léčby proto lékaři považovali za neúčelné a za prodlužování utrpení pacienta, jemuž vyhasínaly životní funkce. Rozhodli se proto pro tzv. paliativní léčbu s navýšením sedativ. Muž později zemřel. „Bezprostřední příčinou smrti byl zánět plic s onemocněním covid-19. Smrt nastala z chorobných příčin,“ informoval zdroj.

Hotel. Ilustrační foto
Pronajal si pokoj, který odmítl opustit i zaplatit. Muže vystěhovala až policie

„Podle znaleckého posudku by vzhledem k těžkému průběhu infekce covid-19, závažným chronickým chorobným změnám a pokročilému věku pacienta nebyla schopna zabránit jeho smrti ani nejvyšší možná dostupná vysoce specializovaná zdravotnická péče,“ uvedla Vítovcová. Doplnila že věc byla policií odložena, neboť nejde o trestný čin.