Že před řidiči na přejezdu u vlakové stanice Vendryně začne svítit červené výstražné světlo a spustí se závory, není nic výjimečného. A stále zde není raritou ani to, že před spuštěním závor někteří neposlušní řidiči přejezd projedou. Proto se Správa železnic, dopravní policie a město Třinec dohodly na instalaci inteligentního kamerového systému pro eliminaci takových případů.

Nehoda na železničním přejezdu. Ilustrační snímek
Rizikové přejezdy mají hlídat chytré kamery. Za jízdu na červenou bude pokuta

Přejezd ve Vendryni je prvním z vytipovaných míst, kde moderní systém funguje. „Vytvořili jsme a na Třinecku otestovali unikátní řešení, které odpovídá současným nárokům policie a umožňuje spolehlivé zaznamenávání a následné vyhodnocování informací o přestupcích či trestných činech zcela bez obsluhy,“ popsal systém generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Kamery u přejezdu registrují spuštění světelné výstrahy a po uplynutí přiměřené doby na bezpečnou reakci řidiče potom i průjezd každého silničního vozidla. Dokumentaci o přestupku pak putují na servery policie, kde je software je automaticky roztřídí a informace o přestupcích aut do 3,5 tuny postoupí příslušné obci s rozšířenou působností, v tomto případě Třinci.

Železniční přejezd ve Vendryni už hlídají kamery, březen 2023Železniční přejezd ve Vendryni už hlídají kamery, březen 2023Zdroj: Deník/Petr Jiříček

„Pro řidiče takový přestupek na železničním přejezdu znamená záznam sedmi bodů do jeho bodového hodnocení, vedle toho mu hrozí také pokuta až pět tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel až na šest měsíců,“ upozornil ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Finanční prostředky z výběru pokut putují do rozpočtu města Třince, který příslušnou agendu vyřizuje. Porušení zákona v případě vozidel nad 3,5 tuny automaticky řeší dopravní inspektorát Policie ČR.

První hříšníci 

„Byli jsme osloveni Policií ČR a vyšli jsme vstříc ověření spolehlivosti fungování tohoto systému, který přispěje k vyšší bezpečnosti provozu, ochraně zdraví a životů občanů,“ doplnila primátorka Třince Věra Palkovská.

První měsíc a půl provozu chytrého dohledu nad přejezdem potvrdil, že systém zde nebyl nainstalován náhodou.

„Od 1. února do poloviny března zaznamenal automatizovaný systém vyhodnocování přestupků nepovolený průjezd u sedmnácti vozidel,“ řekl Deníku mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar s tím, že koho kamery zachytily, trestu už neunikne. Řeší se jen výše pokuty.

Pendolino po nehodě v Bohumíně 28. června 2022.
Nebezpečný trend na železnici se nedaří zastavit. Strojvedoucí volají po změnách

Po analýze ostrého provozu ve Vendryni bude možné tento systém spustit i na dalších vytipovaných železničních přejezdech. S postihem vjezdu na železniční přejezd po spuštění výstražné signalizace tak musí řidiči v budoucnu počítat na více místech.