"Zatím stíhám, ale práci komplikuje neustálý déšť. Na jednu ze soch si také sedl holub a část ulomil, musím ji dodělat," vysvětlil umělec. Pod jeho rukama se rýsuje socha plaza. "Bude mít na zadní straně písmenko S jako serpent, což je latinsky plaz. Na tom plazu by měla být Zlatá stezka, která s městem souvisí," upřesnil.

Každá ze soch má na zadní straně jedno písmeno a dohromady tvoří název města. "Pracuje se s odrazem z vody, proto jsou sochy posunuté na jiné místo, než bývaly. Každá socha má v sobě klíčové atributy, které obsahují písmeno na její zadní straně," vysvětlil už dříve sochař Marian Maršálek. Zrcadlový odraz slova Písek na hladině Otavy ale lidé uvidí jen za předpokladu, že bude řeka naprosto klidná.

Znojmo klášter dominikánů
Poslední tečka za dlouhou historií. Dominikáni prodávají klášter ve Znojmě

Otevření galerie pod širým nebem u Kamenného mostu je plánováno na pátek 21. května v odpoledních hodinách. Proběhne ale bez vernisáže a navazující akce Pískoviště, která byla přesunuta na závěr letních prázdnin. Za příznivých podmínek zůstanou čtyřmetrové sochy volně ke zhlédnutí do podzimu.