I proto bude letošek pro většinu Čechů rokem velké televizní změny.

Na konci listopadu (27. 11.) začne vypínání stávajícího televizního signálu DVB-T a jeho nahrazování DVB-T2. Nejprve v Praze a středních Čechách a postupně se každý měsíc přidají další regiony. Do června 2020 bude přechod na DVB-T2 dokončen.

Ilustrační foto
Češi jsou televizi stále věrní. Tráví u ní 3,5 hodiny denně

InfografikaZdroj: DeníkKdo chce dál sledovat pozemní vysílání (jedinou platformu, která zůstane zadarmo), musí si pořídit novou televizi nebo set-top-box, tedy krabičku za přibližně 500 korun, která se připojí ke stávající televizi a převádí signál.

Připraveno je pouze 43 procent lidí

Jak ale dokazuje včera představený průzkum, Češi jsou prozatím vlažní. Ze dvou milionů lidí, kteří denně v Česku zapnou televizi, je na DVB-T2 připraveno 43 procent z nich. A 63 procent vůbec neví, že se přechod odehraje už letos a v první polovině příštího roku. „Zhruba milion diváků ještě nemá nakoupen set-top-box či novou televizi. Velká část lidí to asi vyřeší nákupem kolem Vánoc,“ odhadl Marcel Procházka, ředitel regulace Českých radiokomunikací.

Ilustrační foto
Schváleno. Staré vysílání skončí v červnu 2020

Většina televizí i set-top-boxů, které jsou nyní v obchodech, už je certifikována pro nové vysílání a označena kulatým logem „dvbt2 ověřeno“. Na stejnojmenném webu je i jmenný seznam všech odzkoušených výrobků.

Procházka včera znovu zdůraznil, že kvůli přechodu na DVB-T2 není potřeba kupovat nové antény. V bytovkách je ale nutná návštěva technika, který společnou TV anténu tzv. převložkuje. 

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.
Zájem o nové televize poroste. ČT startuje přesun kanálů