Na parkoviště přijíždíme krátce před devátou hodinou ranní, lístek nás stojí 15 korun a platí celý den. Množství aut dává tušit, že dnes bude na tržišti nejspíše pořádně rušno. A nespletli jsme se. Jak jsme předpokládali, největší koncentrace nakupujících byla u stánků se zeleninou a ovocem. Na odbyt šly hlavně brambory, cibule a jahody. Kilogram nových brambor se prodává za 20 korun, cibule za 30 a dvoukilová vanička jahod, které však nebyly chuťově příliš výrazné, za rovnou stovku. Do směnárny nemusíte, trhovci berou i české koruny, které jsou uvedeny i u jednotlivých druhů zboží.

Česká pošta (ilustrační snímek)
Poště stále chybí 1100 zaměstnanců. Láká je na benefity a náborový příspěvek

„My sem jezdíme přes sezonu asi jednou za dva měsíce hlavně pro brambory. Svoje už na zahrádce totiž nepěstujeme a kvalitou se polské od těch z našich obchodů nedají rovnat, i cena je dobrá, jsme vždycky spokojení. A když už tu jsme, bereme i cibuli a česnek. Žena si tady kupuje i nějaké okrasné květiny na zavěšení na zahradu,“ prozrazuje detaily své návštěvy tržiště pan Martin z Kozmic.

Právě květiny jsou dalším vyhledávaným artiklem a nutno podotknout, že nabídka je opravdu pestrá. Květináč muškátu pořídíte v průměru za 30 korun, ceny za závěsné květiny se pohybují od 100 do 150 korun. „Máme bohatou zahrádku, takže v létě hlavně pro květiny, líbí se mi, že je tu velký výběr různých druhů i barevných provedení,“ líčí stručně důvody svého nákupu v Zabelkówě další zákaznice Eva Slaná.

Důvěra v maso

Kromě ovoce a zeleniny jsme se zaměřili také na maso. Důvěřují mu lidé a kupují jej? Jak jsme mohli vidět, tak ano. „Strach nemáme. Cenově to vychází někdy nastejno, někdy levněji, záleží, jak u nás natrefíte v obchodech na akce. Ale když už jsme přijeli, koupíme si domů alespoň dvě kila na řízky,“ konstatuje manželský pár z Vřesiny. Že by čeští zákazníci vystavili po provalených kauzách polskému masu stopku, si nemyslí ani jedna z trhovkyň, která se představila jako Wiola.

„Maso jde na odbyt, kuřecí i vepřové, je kvalitní, žádná zkaženost. O sobotách se kolikrát ani nezastavím, kolik tu stojí lidí,“ přibližuje. Kilo prsních řízků pořídíte v Zabelkówě za 95 korun, vepřovou plec za 85 a třeba krkovici bez kosti za 109 korun.

Peníze. Ilustrační foto.
Nečekaně rychlý růst. Průměrná mzda stoupla na 32,5 tisíce korun

Na tržišti jsou také stánky s oblečením, zahradním nábytkem i drogerií, u těch však postával jen málokdo. Mnoho prodejních míst zůstalo i zavřeno a nejspíše se otevírají o sobotách, kdy je nápor na trhu největší. Pokud si během pobytu v Zabelkówě budete potřebovat odskočit, musíte z peněženky vytáhnout desetikorunu, což je poplatek za použití toalety. A protože při nakupování často vyhládne, doporučujeme návštěvu některého z místních stánků s grilovanými klobásami. Za stovku k nim dostanete chléb, opékanou cibuli, hořčici a najíte se přímo královsky.

Trhy v Zabelkówě jsou otevřeny vždy v úterý, čtvrtek a sobotu od 6 do 13 hodin. Z Opavy sem trvá cesta autem přibližně 45 minut.

Kolik co v Zabelkówě stojí?
Maso (cena za 1 kg)
Kuřecí prsní řízky 95 Kč
Kuřecí stehna 29 Kč
Kotleta bez kosti 110Kč
Vepřová plec 85 Kč
Krkovice 109 Kč
Ovoce, zelenina (cena za 1 kg)
Brambory 18 – 20 Kč
Cibule 30 Kč
Česnek 100 Kč
Okurky nakládačky 30 Kč
Mrkev 18 Kč
Jablka 15 Kč
Jahody 45 Kč
Meruňky 30 Kč
Květák kus za 25 – 30 Kč
Ředkvičky svazek za 12 Kč
Salát hlávkový kus za 10 Kč

Ostatní
Vejce 30 kusů za 60 Kč
Květináč muškát 30 Kč
Závěsný květináč 100 – 150 Kč

Chalupa - Ilustrační foto
Chalupy jdou na dračku. Češi se nebrání ani jejich rekonstrukci