Skončená podzimní část je tomu jasným důkazem. „Nebylo jediné kolo, aby nebyl nějaký hráč vyloučen. Ať už se jednalo o červené karty za úmyslné kopnutí protihráče bez možnosti hrát míč nebo ústní napadání. Zdá se mi, že před covidem jsme trestali víc fauly, který vyplynuly ze hry. Teď se spíš oplácí a hráči si nadávají,“ uvedl šéf komise.

Podle něj nesmí rozhodčí v žádném případě nechat podobné prohřešky bez potrestání. „Na okrese Hodonín k tomu sudí přistupují dobře, hráče opravdu vylučují. Díky tomu může komise i veřejnost tyto problémy vidět. Pokud by v daném zápase hráče nevyloučili, nikdo by se o tom nedozvěděl,“ vyzdvihl Vajdík okresní sudí.

Fotbalisté Věteřova (v rudých dresech) patří mezi tradiční účastníky III. třídy Hodonínska.
Chvíle hrůzy v derby na Hodonínsku! Po inzultaci zůstal hráč v bezvědomí

Právě ti podle předsedy disciplinární komise udělali v poslední době velký posun. „Dřív se báli do zápisu o utkání napsat vše podle pravdy, situaci nám důkladně popsali až o několik dní později. Tlačili jsme na ně, ať píšou všechno do zápisu hned po utkání. Minimálně na Hodonínsku se situace hodně zlepšila, sudí píšou přesné zápisy a mají je odsouhlasené i od vedoucích obou mužstev,“ chválil předseda.

Jak disciplinárka k fotbalovým hříšníkům přistupuje? „Disciplinární řád umožňuje kromě zákazu činnosti udělit hráči i finanční pokutu. Měli jsme případ, kdy hráč hrubě urážel rozhodčího na hrací ploše, za to dostal stopku na několik zápasů. Jenomže po utkání z tribuny rozhodčímu dál nadával, za to už jsme udělili finanční trest,“ vysvětlil Vajdík, jenž je člen komise od roku 2008, funkci předsedy vykonává dvě sezony.

Nedohraný duel okresního přeboru: TJ Blatec - Sokol Střelice
Krev, rvačky a nadávky. Čelí český fotbal vlně násilí? Z historek někdy mrazí

Pokud problémový hráč opakovaně poruší pravidla, komise k němu přistupuje přísněji. „Například když hráč dostane červenou kartu po dvou žlutých, klub ho může vykoupit, aby mohl v dalším kole hrát. Pokud se však jedná o problémového hráče, tak tuto variantu neumožníme,“ přiblížil rodák z Luhačovic, který žije v Prušánkách.