Podzimní část se v Žarošicích nesla v duchu nevyrovnaných výkonů. Desátý celek okresního přeboru překvapivě porazil favorizovaný Starý Poddvorov 3:2 nebo Kněždub 2:0, naopak zápasy s hůře postavenými týmy v tabulce nezvládl. S jedenáctým KENem Veselí nad Moravou prohrál 0:1, s dvanáctým Lipovem 0:2. „V Lipově jsme doplatili na neproměněné šance a navíc jsme měli problémy s brankářským postem. Stabilní gólman se zranil a trvalo delší dobu, než jsme našli náhradu,“ vysvětluje trenér příčiny bodových ztrát z úvodu sezony.

Vyrovnaný střed tabulky nenechává v poklidu žádný tým. „Samozřejmě se díváme před sebe a dotahujeme ztráty na mančafty před námi. Musíme však sledovat i celky pod námi. Hraje se o každý bod, ale tak to má být,“ dodává Maleňák, který pamatuje dobu, kdy se hrála v Žarošicích I. A třída.

Fotbalisté Lanžhotu porazili v přípravě Mutěnice
PODÍVEJTE SE: Lanžhot si poradil s Mutěnicemi. Dvakrát se trefil Peš

O případné záchraně okresního přeboru se v klubu vůbec nebaví. „Měli jsme na podzim horší los. Pokud pořádně potrénujeme a zvládneme první dva zápasy, nebudeme mít problém,“ věří v klidný průběh jarní části kouč.

Produktivní posily

O deset žarošických branek z celkových jedenadvaceti vstřelených se postaralo duo David Zouhar – Pavel Nauš. Oba ofenzivní hráči přestoupili do týmu před startem soutěže. Dvaadvacetiletý Zouhar, jenž má za sebou angažmá v Krumvíři, přišel ze sousedních Uhřic. „Od něj branky očekáváme, je to vyloženě koncový hráč,“ popsal první posilu Maleňák.

O dva roky starší Nauš pochází z Nalžovských Hor u Klatov a k fotbalu se vrátil po tříleté pauze. „Naposledy jsem působil v Hradešicích, kde se hrál okresní přebor Klatovska, ale už jsem z toho vypadl,“ vzpomíná na své poslední soutěžní starty střední záložník.

Jeho přestup do Žarošic se zrodil úplnou náhodou. „Cítil jsem na sobě, že mi fotbal chybí. Přes Žarošice jezdím do Milotic na zkoušky dechové hudby, ve které hraju. Když jsem poněkolikáté míjel místní fotbalové hřiště, napadla mě myšlenka, že bych tu mohl obnovit kariéru,“ popisuje s úsměvem své začátky v Žarošicích Nauš.

Tomáš Hořava v zápase podzimní části III. třídy skupiny C na Hodonínsku.
Vesnický fotbal má své kouzlo. V Radějově se mi líbí, pochvaluje si Tomáš Hořava

Poté zkontaktoval vedení klubu a nastoupil do tréninku. Po prvním přípravném zápase si obě strany plácly a dořešily přestup administrativně. „Je tu dobrá parta, jen mě mrzí, že máme problémy se skládáním základní jedenáctky. Kdybychom hráli většinu utkání v naší nejsilnější sestavě, byli bychom v tabulce výš. Bohužel jsme na to doplatili v nejednom duelu,“ dodává smutně Nauš.

Ten má v týmové taktice roli středního halva. „Těží ze vzájemné spolupráce se Zouharem, který mu odtahuje soupeře, tím se Pavel dostává velmi často do zakončení. Navíc je silný při standardkách,“ říká o střelci pěti podzimních branek trenér.