Konečné pořadí amatérských soutěží zůstane podle aktuálních tabulek k 8. dubnu, kluby nesestoupí ani nepostoupí. Výjimkou budou postupy do profesionálních soutěží - tedy z ČFL a MSFL do druhé ligy.

On-line ke koronaviru ZDE.

Sportovní akce se v Česku podobně jako v jiných zemích zastavily 12. března, kdy vláda kvůli pandemii vyhlásila nouzový stav. Výkonný výbor se shodl, že pokračování amatérských soutěží, které řídí, by bylo i v nadcházejícím období příliš velkým rizikem a jejich dohrání by ani v létě nebylo možné.


"Nešlo čekat dál a situace se už musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích," uvedl v tiskové zprávě Malík.

David Jarolím.
Člověk neví, co bude za týden, říká bývalý reprezentant Jarolím

Podle něj by se amatérské soutěže musely znovu rozběhnout do 18. dubna, aby se sezona stihla dohrát. "To je podle toho, co vidíme kolem sebe, naprosto nereálné. V oblasti výkonnostního fotbalu na rozdíl od profesionálních soutěží není možné pracovat s velkým množstvím vložených kol v režimu středa-neděle. Lidé, kteří se fotbalem baví a milují ho, budou mít v okamžiku, kdy dojde k rozvolnění stávajících opatření, i jiné starosti," řekl Malík.


"Byla to jedna z nejtěžších situací, které jsme doposud řešili. Týdny jsme s kraji a okresy řešili jednotlivé nastavení a vesměs všechny kraje se shodly, že dohrát tento ročník je prakticky nemožné. Ani v létě. Na rozdíl od profesionálních soutěží řešíme desítky tisíc zápasů, které by v případě jakéhokoliv nakaženého člověka přišly v podstatě vniveč a soutěž by se tak jako tak nedohrála," dodal generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Valná hromada odložena

Semifinálové zápasy poháru se měly původně hrát 22. dubna a finále 20. května. "V tuto chvíli bohužel nelze predikovat nic konkrétního, ale jsme připraveni na situaci a její vývoj reagovat a program MOL Cupu tak dohrát. Samozřejmě záleží na případném restartu a termínové listině profesionálních soutěží, ale rádi bychom pohárový ročník zakončili ryze sportovní cestou někdy v průběhu června," prohlásil Malík.


První a druhou ligu organizuje Ligová fotbalová asociace, která se bude řídit pokynem Evropské fotbalové unie UEFA a profesionální soutěže se pokusí dohrát. Volné termíny přineslo odložení letního evropského šampionátu na příští rok.

Fotbalisté Želatovic (v šedém) proti TJ Medlov. Jiří Kasal vlevo.
Místo "repre" karanténa. Je to ubíjející, vzkazuje fotbalista Kasal z Uničova

Kvůli pandemii vedení FAČR odložilo valnou hromadu z 29. května na 18. června. "Což bylo druhé datum, které jsme měli v případě nutnosti v Olomouci rezervované. Věřím, že se v této druhé variantě sejdeme v rámci fotbalového hnutí již v mnohem klidnějších časech," řekl Pauly.


Výkonný výbor také v souvislosti s koronavirovou krizí rozhodl o prodloužení jarního přestupového okna pro amatéry, které původně vypršelo 31. března, a to až do konce května.


Vedení asociace muselo zrušit některé jednorázové akce, které pořádalo - například mládežnický turnaj Akademie Cup nebo slavnostní vyhlášení Cen Václava Jíry. Výsledky budou oznámeny skromnější formou podobně jako nedávná anketa o fotbalistu roku 2019.

Fotbalový trenér Ivan Pihávek.
Zápas se Spartou byla odměna, vzpomíná Pihávek. Co vymyslel na Řepku?