Pětaosmdesát let existence slavil na konci minulé sezony březovský fotbal. Byly to oslavy stylové okořeněné postupem mužů do okresního přeboru. Několik let zpátky to u řeky Svitavy vypadalo na rozlet do netušených výšin, který však skončil tvrdým pádem na zem. Předseda Ondřej Mrázek je rád, že v současné době klub již funguje na zdravějších základech.

Michal Zeman v dresu FK Ústí nad Labem
Exligová posila Brné. Tým posílí zkušený Michal Zeman

Jak se žije březovskému fotbalu v roce jeho půlkulatých pětaosmdesátých narozenin?
Z pohledu uplynulé sezony je hodnocení samozřejmě dobré. Áčko nám postoupilo, ostatní týmy se umístily na předních pozicích, co více bychom si mohli přát. A co je ještě důležitější, na naše zvyklosti máme hodně dětí, do nového ročníku jsme založili dorost a tím pádem budeme mít obsazeny veškeré věkové kategorie od těch nejmenších až po dospělé.

Takže s přísunem nové krve do klubu nemáte problémy?
V tomto směru spolupracujeme s místní školkou a školou, zkoušíme to cestami náborů a dá se říci, že děti na to slyší. Jedinou perspektivou březovského fotbalu do dalších let je vychovávat si postupně vlastní hráče, proto jsem moc rád, že se podařilo založit dorostenecké družstvo. Bude to sice v počtu hráčů osm plus jeden, ale pro nás to je i tak správná cesta.

OSLAVY. Mladí fotbalisté Baník slaví velký triumf. Ambasadorem mezinárodního turnaje Zlatý kahan byl Radek Slončík (vpravo).
Baník uspěl na nejlepším "Kahanu" v historii, předčil i týmy z Británie

Březová se před lety dokonce tlačila do krajského přeboru a potom přišel najednou konec této éry. Jak složité bylo začít skoro od nuly?
Vždy jsem zastával názor, že nelze mít mecenáše, který se postará o jedno mužstvo a všechno ostatní půjde stranou. Kluby našeho ražení musí uvažovat tak, aby jejich týmy byly složeny primárně z vlastních hráčů. Byl jsem odpůrcem, když se zde hrála vyšší soutěž, byl jsem přesvědčen, že to nedopadne dobře. A ono se to stalo. Zaplať Bůh jsme se postavili zase na nohy. Už před dvěma lety jsme postoupili do okresu, ale tehdy to podle mě bylo příliš brzy. Letos jsme postoupili z prvního místa, myslím, že to máme, jsme připraveni, můžeme hrát důstojný střed tabulky a možná, že i výše.

Kdo u vás dlouho nebyl, musí být mile překvapen areálem, jenž tedy pořádně prokoukl…
Je tomu tak. Na areálu se prostě podepsal čas a léta, kdy se do něho neinvestovalo nic. Je to spojené s tím, o čem jsme hovořili. Sponzor táhne jeden tým a ostatní ho nezajímá. Stadion jde stranou, vše jde stranou. Podařilo se zpevnit přístupovou cestu, trávník máme myslím v dobré kondici na to, jaké je sucho, opravujeme tribunu a kabiny. Je to hrozný žrout peněz, ale já věřím, že když dáme tyto věci dohromady a budeme je udržovat, jak je třeba, tak nám to čas i finance ušetří.

Okresní přebor: Lobkovice (v zeleném) - Hořín
Hořínský fotbal slaví devadesátiny. Výročí připomene turnajem

A propos peníze. Alfa a omega fungování sportovních klubů. Jak je získáváte vy?
Je tady město Březová, s nímž se podařilo vztahy po finanční stránce oproti minulým letům zlepšit. Přispívají obce okolní, z nichž k nám chodí děti. V neposlední řadě jsou dotační možnosti na různých úrovních. Nám se za poslední roky daří získávat na dotacích pěkné peníze a pořídit velmi slušné vybavení. Ono to jde, jen nesmíte být líný.

Takže dětí máte aktuálně dostatek, ale co dospělých k nim?
To je asi na nejtěžší věc. Ani nevím, co vám na to mám odpovědně říci. Část trenérů jsou rodiče, část jich zůstává, i když jejich děti nehrají, za to jsem velmi rád. Doufám, že tátové dětí, které se blíží do přípravky a jsou našimi bývalými hráči, k tomu začnou mít také vztah. Ale je nás málo, to netřeba zastírat, jeden člověk musí být u více týmů, já sám jezdím se žáky, budu jezdit i s dorostem. Když ale chceme lidem ukázat, že to jde, a přilákat je, musíme jít zkrátka příkladem a předvést jim, že březovský fotbal funguje.

Trenér Jiří Kafka
Jiří Kafka: Podařil se nám v Ostré systém, který všechny těšil

Vaše přání do budoucnosti, jak do blízké, tak do vzdálenější?
Chtěl bych, aby se nám podařilo co nejdéle udržet všechny stávající mládežnické kategorie, aby se povedlo pokud možno co nejlépe odstartovat do nové sezony, abychom se dobře adaptovali v okresním přeboru, stabilizovali mužstvo a kdo ví, když se časem podaří s vlastními kluky postoupit do I. B třídy, budeme rádi.

Březovské setkání:Tým Sokola Březová nad Svitavou se zúčastnil 26. ročníku setkání obcí a měst jménem Březová, které se konalo v Březové u Vítkova na Opavsku. V tradičním fotbalovém turnaji nepostoupil ze základní skupiny, když porazil Březovou u Kutné Hory 3:0, ale podlehl Březové u Uherského Brodu 0:2 a Březové u Sokolova 0:3.