Deník vyzpovídal Petra Slepičku, člena výkonného výboru a šéftrenéra dorostu v jedné osobě.

RVALI SE. Mužstvo okolo kapitána Martina Jelínka nedarovalo Příbrami příliš prostoru. Stejně to mají i soupeři Záp v České fotbalové lize.
Suverénní start Záp? ČFL chceme vyhrát, hlásí kapitán Jelínek

Bylo překvapením, že u A-týmu skončil hlavní trenér Roman Veselý po velice úspěšné sezoně, kdy s týmem vystoupal až na páté místo v ČFL. Jaký byl hlavní důvod pro ukončení spolupráce?
Peníze. Trenér Veselý je profesionální trenér, který v Benešově odvedl velmi dobrou práci. Nutno dodat, že v jarní části pracoval se skvělým kádrem, který mu připravil schopný manažer pan Rogoz.

Vzhledem k situaci, která v klubu nastala, jsme si nemohli dovolit tak drahého trenéra, a proto jsme byli rádi, že si rychle našel jiný klub – Vyšehrad (kam ho mimochodem přivedl právě pan Rogoz, který v Benešově po sezoně skončil na vlastní žádost).

Jan Chadraba, hrající předseda FK Arsenal Česká Lípa.
V České Lípě chybí góly. Nejsme Real Madrid, jen Arsenal, zní z klubu

Nyní se na lavičce v pozici trenéra objevuje Josef Laštovka. Je to konečné řešení nebo hledáte nového trenéra?
Je to určitě konečné řešení. Jiného trenéra nyní nehledáme. Pan Laštovka je náš člověk, máme společné představy, jak by měl tým a také klub vypadat. Pochopil naši strategii velmi rychle a jen díky němu jsme s A- mužstvem tam, kde jsme.

Byla to dlouhá a náročná cesta přesvědčit důležité hráče, že fotbal v Benešově nemusí nutně končit. Někteří, pro nás perspektivní hráči, nám důvěru dali. Za to jim děkujeme.

SOUROZENCI. Roman Mach (vlevo) s bratrem Martinem a jeho dcerou Sofinkou.
Roman Mach: Druhá liga? Vzpomínám hrozně rád, měl jsem štěstí na partu

Změnili jste kvůli už zmiňovaným finančním problémům koncepci v klubu? Myslím tím například rozhodování při angažování hráčů, poskytování většího prostoru pro odchovance a podobně. Jako šéftrenéra dorostu vás jistě musí těšit, když se klukům vydaří přechod do áčka.
Klub se po úspěšné sezoně 2017-18 ocitl ve v situaci, kdy dlužil hráčům A-mužstva na výplatách a prémiích významnou sumu peněz. Vzhledem k tomu, že neexistovaly a ani nyní nejsou peníze k vyplacení všech těchto závazků, jsme v situaci, kdy je celý klub pod velkým tlakem. Koncepce je tak poměrně snadno čitelná.

Musíme, ale hlavně i chceme změnit koncepci klubu tak, aby každý mládežnický hráč měl pocit, že se může do A-týmu podívat. Pochopitelně, když bude podávat výkony, které mu brány do velkého fotbalu umožní. Krásným příkladem jsou kluci, kteří prošli úspěšně mládeží v posledních třech letech a nyní jsou součástí A-týmu, například Filip, Vosáhlo, L. Balata, V. Balata, Hampl, Srb a navíc stále ještě dorostenec Rataj, který zvládl mimochodem úspěšně vítězný zápas s Jirny (v sobotním zápase dal proti Vyšehradu branku po čtyřech minutách pobytu na hřišti, pozn. redakce).

Ilustrační foto
Gólman Jakl vstřelil gól ze šedesáti metrů. A pak přidal druhý z penalty

Klub obdržel účelovou dotaci od města Benešov ve výši milionu korun určenou výhradně na mládež. To musela být pro klub v těžkých časech velká vzpruha, ne?
Ano, klub obdržel dotaci od města Benešov na mládež. Bohužel to byl právě hlavní důvod velkého rozporu a nakonec i změn ve vedení klubu. Účel dotace byl totiž určen na mládež, ale představa některých činovníků klubu byla utratit peníze za výplaty pro A-tým. Proto byl pan Lacina z pozice předsedy klubu odvolán.

Jaké jste si stanovili cíle do sezony?
Cílů máme několik. Chceme udržet muže v ČFL, protože šance je v této sezoně velká (sestupuje pouze jediný tým). Rádi bychom dostali více diváků na zápasy mužů v ČFL.

Vratislav Mynář
Urážky na fotbale. Co prožívá kancléř z Hradu?

Skvělou pozvánkou byla středeční atmosféra zápasu proti Jirnům, v němž se objevilo hned sedm současných odchovanců nebo dorostenců a hlavní tribuna tleskala po většinu zápasu řadě zajímavých situací. Dále pracovat s mládeží tak, abychom mohli další hráče postupně zapracovávat do A-týmu.

Chtěl byste touto cestou něco vzkázat fanouškům?
Chápu, že jsme ve vás vzbudili nedůvěru, protože změn v klubu bylo najednou až příliš. Nyní vás chceme přesvědčit, že důvody těchto změn byly zásadní. Nejsme žádní kaskadéři. Bojujeme za vás.

Klub FK Dukla Jižní Město uspořádal ve spolupráci s Vodní záchrannou službou ČČK kurz první pomoci pro dvacet mládežnických trenérů.
Dukla Jižní Město vzdělává mládežnické trenéry. Uspořádala kurz první pomoci

Rádi bychom vás pozvali do členské základny, abyste byli součástí této komunity, která by měla být transparentní a veřejná. Tímto žádáme rodiče, trenéry a přátele nebo sponzory o spolupráci v klubu, který může udělat spoustu velkých věci, ale musíme si vzájemně věřit a podporovat se. A v tom bude naše síla!

Autor: David Turek

Arsenal Česká Lípa - Železný Brod 1:0 (0:0).
Juventus, Real či Ajax. Názvy slavných klubů, jež najdete i na českých vesnicích