Mynář, který je často viděn na zápasech v Edenu (byl i na duelu s Leicesterem, po němž skončil ve funkci ministra zdravotnictví Roman Prymula), se pustil do rozboru zápasu Glasgow Rangers vs. Slavia i do otázky rasismu.

Slavia hrála v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow skvěle a drtila soupeře kvalitní a férovou hrou, konstatoval Mynář. „Odpovědí soupeře byly zákeřné fauly, z nichž jeden skončil vážným zraněním brankáře Ondřeje Koláře,“ uvedl. Píše i o nesportovním a hrubém chování hráčů skotského celku po druhém gólu Slavie.

Odveta osmifinále Evropské ligy: Ondřej Kúdela neudržel nervy. Jeho skrytý slovní výpad se domácím fotbalistům nelíbil
Překvapení: Slavia se nepostavila za Kúdelu. Fanoušci zuří, Tvrdík má strach

„Hráč, který kopačkou rozdrtil lebku protivníkovi, od Vás dostal trest zákazu nástupu do čtyř utkání, další hráč za fyzické napadení třízápasový trest. A údajný rasismus? Trest na deset zápasů. Podotýkám, že rasismus neprokázaný a domnělý. I samotný inspektor UEFA zpochybňoval, že Ondřej Kúdela pronesl rasistický výrok. Přesto jste rozhodli o zcela bezprecedentním potrestání hráče, který nikomu neublížil a pouze slovně - dle svého vyjádření - urazil svého soupeře. Odsuzujete slušného člověka bez jediného důkazu,“ napsal kancléř.

„Znemožňujete sportovci plnit si sen v Evropské lize. To vše jen proto, abyste naplnili zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů a klubu neschopného vítězit na hřišti, o to více však vykřikujícím prázdné a ublížené fráze o rasismu,“ uvedl.

Situaci sleduje i Zeman

„Z boje proti rasismu se ve vašem podání stal boj neúspěšných proti úspěšným, vrchol pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapného podbízení se hloupým trendům. Vaše snahy mohou vést k opaku, tedy k situaci, kdy bude osoba s jinou než černou barvou pleti diskriminována, utlačována a krácena na svých právech. Proto také považuji za nezbytné se proti tomuto postupu ohradit. Přestože na to patrně nejste zvyklí, dovolím si vám vzkázat jednu věc. Velmi oceňuji to, že česká veřejnost se s vaším verdiktem neztotožňuje, a to napříč celou společností. Naopak se vám – byť možná jen na krátkou dobu – podařilo spojit i odvěké rivaly,“ pokračoval.

Fotbalista Slavia Praha Ondřej Kúdela.
Mučedník z Pitína. Kúdela má doma podporu, kauzu řeší starosta i učitel

Narazil také na soušasný zvyk sportovců, kteří před utkáními poklekávají na podporu hnutí Black Lives Matter. „Nepoklekneme před vámi a žádné výhrůžky na českého fotbalového fanouška neplatí,“ vzkázal Mynář.

Situaci podle kancléře řeší a sleduje i prezident Miloš Zeman. „Považuje ji za významnou nejen z hlediska sportu, ale i z pohledu spravedlnosti a lidské důstojnosti. Vyjadřuje sounáležitost všem občanům ČR, kteří tuto kauzu sledují a jejím průběhem jsou zklamáni,“ uvedl Mynář. Zeman podle něj přeje fanouškům, aby se záležitostí nenechali odradit.

Slavii v roce 2015 zachránili před krachem čínští investoři, klub pomohli oddlužit a získat do jeho vlastnictví i stadion v Edenu. V rukou čínských společností je klub dosud. Zeman je důležitým propagátorem čínských investic v ČR, v roce 2019 označil vstup do Slavie za nejúspěšnější z nich.

Mynář byl mezi VIP hosty přítomnými na únorovém duelu Slavie s anglickým Leicesterem (0:0). Předseda představenstva pražského celku Jaroslav Tvrdík se později za pozvání VIP hostů omluvil a označil ho v době přísných opatření proti šíření koronaviru v ČR za morální selhání.