Celek z Hodonínska rozhodl první duel po dlouhé zimní přestávce až ve druhém poločase. Domácí tým dvakrát udeřil v rozmezí pěti minut, hotovo však bylo až po dalším Matulově přesném zásahu. Olympia v závěru už výsledek pouze zkorigovala.

„Jsem rád hlavně za kluky, že jsme úvodní jarní zápas zvládli. Dva měsíce se lopotí, někdo víc, někdo míň, ale na trénincích toho museli hodně naběhat a oddřít. Toho byla taková první odměna," uvedl kouč Slovanu Richard Hrotek, který řešil v týdnu nepříjemnou situaci, když hledal náhradu za zraněného záložníka Zúbka. Kromě něj Bzenci scházeli i dlouhodobí marodi Vybíral s Mírovským. Zcela fit nebyl ani další zadák Valenta. „Robin přesto podal fantastický výkon," pochválil poctivého obránce Hrotek.

Bývalý ligový stoper měl ze soupeře respekt, proto se odhodlal k netradičnímu řešení a proti Ráječku zvolil jiné rozestavení, než ve kterém Bzenec nastupoval v zimní přípravě. Tah s jediným klasickým útočníkem Kasalou, jehož měli doplňovat podhrotoví hráči Matula s Andrýskem, ale čtyřicetiletému kouči nevyšel.

Slovan se totiž v úvodních pětačtyřiceti minutách na trávníku spíše soužil a přes pozornou defenzivu Ráječka se do vyložené šance nedostal. „První poločas beru na sebe. Takto jsme hráli proti silným soupeřům, jako jsou Bohunice a Moravská Slavia Brno, s Ráječkem nám to ale nevyšlo," přiznal Hrotek.

Poločasová přestávka však domácí i díky návratu ke klasickému a osvědčenému rozestavení čtyři čtyři dva nakopla. Ve druhé půli byl na hřišti jiný a mnohem lepší Bzenec. „Druhý poločas už měl z naší strany kvalitu," řekl Hrotek.

Zatímco v první půli zahrozili domácí pouze dvakrát, po pauze byli hráči Slovanu mnohem nebezpečnější. Trestný kop Lejsala ještě dokázal hostující brankář Dvořák vytěsnit na roh, ale v 59. minutě už se Bzenečtí radovali.

Načechraný centr Radmila z pravé strany přetavil ve vedoucí gól nepokrytý Petr Kasala. Proti přesné hlavičce forvarda Slovanu byl gólman Olympie bez šance. „Kasala je nenápadný, ale ví, kde má v pravou chvíli být, což ho dělá takovým kanonýrem," pochválil nejlepšího střelce krajského přeboru trenér Ráječka Petr Vašíček.

Kasala se v letošním ročníku trefil už podevatenácté. Celku z Blanenska podobný útočník na Slovácku scházel, neboť Martin Sehnal je zraněný, Tenora byl pouze na střídačce a Mičko s Nedělou domácí obraně vážnější problémy nedělali.

Zato Kasala byl po vstřeleném gólu při chuti. Kapitán Slovanu se prodíral ještě do jedné příležitosti, ale obrana Olympie nebezpečí včas zažehnala.

V 64. minutě ale hostující defenziva nezachytila útok Slovanu a po patičce Šmahaje neměl Matula problém uklidit balon do sítě. „Zápisné," křičel hlasatel do mikrofonu. „To je posila," přidal se jeden z fanoušků.

Rodák z Dambořic zapadl do týmu skvěle. A v 83. minutě potvrdil svoji pověst znovu, když se trefil po Šmahajově přesném centru. „Za druhou půli jsme si zasloužili vyhrát," tvrdil Hrotek.

Ráječko se snažilo utkání alespoň zdramatizovat. Zatímco Kuldan mířil hlavou po standardní situaci do břevna, nepříliš prudká střela Mička znamenala snížení na konečných 3:1.

„O přestávce jsme si v kabině řekli, že i ve druhém poločase budeme hrát stejně, ale po přestávce už jsme nebyli tolik důslední. Bzenec má zkušené mužstvo, které dokázalo naše chyby potrestat," uvedl Vašíček.

Ten věděl, kde jeho tým chyboval. „Dostali jsme tři góly z naší šestnáctky, což by se nemělo stávat. Největší rozdíl byl v důrazu ve finální fázi," pronesl.

Přitom Ráječko mohlo jít v první půli do vedení. Neděla ale zaváhání bzenecké obrany nepotrestal a Daněk hlavičkoval v jasné šanci nad. „Kluci v prvním poločase dodržovali to, co jsme chtěli hrát. Za svoji aktivitu jsme si možná jeden gól zasloužili, ale fotbal se hraje devadesát minut ne pouze pětačtyřicet," pravil Vašíček.

Bzenec se díky výhře a zisku tří bodů udržel v popředí tabulky. „Nikam se necpeme, ale tlak na soupeře chceme vytvářet," dodal Hrotek.

Krajský přebor, 16. kolo

TJ Slovan Bzenec – SK Olympia Ráječko 3:1 (0:0)

Branky: 64. a 83. Václav Matula, 59. Petr Kasala – 90. Jakub Mičko.

Rozhodčí: Denev – Tunka, Putna (Chromek).

Žluté karty: Michal Dulovecz, Škodík – Vavřík.

Diváci: 150.

Bzenec: Zeman – Valenta, M. Dulovecz, Lejsal, Zlámal – Radmil, Škodík, Šmahaj – Matula (87. T. Dulovecz), Andrýsek (69. Šifel) – Kasala.

Ráječko: Dvořák – Zeman (65. Bartoš), Maška, Daněk, Líznar (74. Koutný) – Šplíchal, Sedlák (65. Tenora), Kuldan, Vavřík – Neděla, Mičko.

VÍCE K UTKÁNÍ NAJDETE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ TÝDENÍKU SLOVÁCKO.