Podzimní duel vyšel lépe hostům, kteří na hřišti nováčka zvítězili 1:0. Vyrovnaný duel v 88. minutě rozhodl Vladimír Vácha. Bývalému ligovému fotbalistovi pomohla chyba bzeneckého brankáře Maňáka, kterému po centru od praporku míč vypadl z rukou právě k nekrytému útočníkovi Staré Říše, jenž hostům z Vysočiny pohotovou dorážkou zajistil cenné tři body. „Jsme maximálně spokojení. Musím však říct, že to bylo šťastné vítězství. Zápasu by asi více slušela remíza," řekl tehdy hostující trenér Luděk Kovačík.

Ten by stejný výsledek bral i na teď. Ve Staré Říši se v zimě objevily dvě nové tváře. Z Rantířova přišel na zkoušku Libor Horáček, a z Jihlavy se popere o místo v sestavě mladý Dominik Chlumský. Vedení klubu jednalo o přestupu Kelblaz Jemnicka. „Tihle noví kluci musí do týmu co nejrychleji zapadnout, ale je jasné, že táhnout to budou muset jiní. Já spoléhám na naši středovou řadu," říká Kovačík.

Kouč je ale spíše nesvůj z odchodů. A že jsou citelné! Brnický s Ciprušem skončili kvůli práci, k nim se přidá Michal Pokorný, který odehraje jen úvodní kolo a poté odcestuje do Anglie, a tím nejzásadnějším je nejistá situace kolem Michala Kadlece. Vysoký a velezkušený stoper Říše se totiž stal novým trenérem juniorky FC Vysočina, a času na divizní povinnosti mít prý moc nebude. „Uvidíme, kolik toho, a jestli vůbec něco, odehraje. Je ale jasné, že ta jeho kvalita, přehled, výška a rozehrávka nám budou hodně chybět," dodává Kovačík.

Žádné převratné změny se v zimě neudály ani ve Bzenci. Fotbalisté Slovanu dohrají premiérovou divizní sezonu s podzimní sestavou. Jedinou ztrátou je návrat stopera Lysoňka do Slovácka. V klubu navíc na půl roku kvůli pracovním povinnostem skončil také asistent trenéra Libor Snopek.

Zatímco po letních příchodech se museli fanoušci s posilami chvíli seznamovat, v zimě se ve Bzenci žádná nová tvář neobjevila. „Chceme pokračovat s kádrem, který tady byl na podzim,“ říká bzenecký kouč Libor Škodík starší.

Toho v dlouhé zimní přestávce trápil hlavně zdravotní stav některých hráčů. Dlouhodobě mimo hru jsou stoper Lejsal, záložník Pyclík a útočník Bábíček. Na soupisce naopak dál zůstává i známý brankář Martin Lejsal. „Využijeme ho pouze v případě nouze či potřeby,“ vysvětluje Škodík.

Slovácký celek se ovšem nemusel při neoblíbeném zimním drilu stresovat. Fotbalisty Bzence pohled na divizní tabulku nijak netíží. Slovan po první polovině sezony okupuje šestou příčku. „Výchozí pozice je dobrá,“ souhlasí Škodík.

„Sice nemůžeme říct, že bychom byli úplně v klidu, protože nikdo nechce prohrávat. Určitě je to ale daleko lepší než kdybychom měli třináct bodů,“ ví známý kouč.

Podle Škodíka nahraných pětadvacet bodů odpovídá úrovni bzeneckého kádru. „Nevím, jestli to dokáži objektivně zhodnotit, ale klidně jsme mohli mít o tři čtyři body víc. Nemohu si stěžovat na smůlu, ale měli jsme ji víc než štěstí,“ tvrdí.

Na vyšší příčky ale divizní nováček nemyslí. „Jsme amatéři a nemůžeme se srovnávat třeba s Hodonínem, který má soutěž tak rozehranou a takové možnosti, že je skoro nereálné, aby ho někdo v touze postoupit do třetí ligy ohrozil. Takové ambice nemáme,“ říká Škodík.

„Jsme realisté. S týmy z popředí divizní tabulky můžeme vyhrát tři zápasy z deseti, určitě ne osm. Uznávám sílu a kvalitu Hodonína. Má nadstandardní podmínky a skoro profesionální tým. Nepomýšlíme, že bychom proháněli ani Uherský Brod nebo Rosice. Chceme se vyvarovat výsledkových výpadků,“ pokračuje.

Ve Bzenci si čtvrtou nejvyšší soutěž užívají. Vždyť ve čtyřtisícovém městě se letos divize hraje vůbec poprvé v klubové historii. „Je vidět, že když člověk chce, dokáže poskládat slušný kádr z hráčů z okolí, který může divizi hrát. Je to pro ně odměna pro kluky, kteří jsou se mnou ve Bzenci od začátku. Třeba Zůbek s Kasalou se dostali do amatérské reprezentace jižní Moravy. Zkusili si něco jiného,“ připomíná Škodík.

"Šanci jsme však dali i hráčům, kteří třeba z Hodonína odešli jako nepotřební. U nás divizi hrají a jsou tomu rádi,“ doplňuje.

Co však bude po sezoně, ve Bzenci zatím nevědí. Fotbalový funkcionáři jsou závislí na podpoře města či peněz sponzorů. „Když jsme se rozhodovali, zda do divize půjdeme, velmi výrazný vliv na to měl sponzor Petr Holešinský. Právě on nám umožnil, aby si Bzenec poprvé v historii zahrál divizní soutěž. Díky jeho finančnímu přispění jsme si mohli dovolit do vyšší soutěže jít,“ přiznává Škodík.

TJ Slovan Bzenec
Brankáři: Michal Kůřil (1990), David Mrkvica (1994), Lukáš Maňák (1993), Martin Lejsal (1982)
Obránci: Josef Chromeček (1991), Tomáš Košut (1996), Ondřej Lejsal (1985), Lukáš Mlýnek (1995), Jan Mokrý (1995), Michal Petrucha (1996), Tomáš Petrucha (1994)
Záložníci: Petr Horňák (1990), Ondřej Pyclík (1988), Libor Škodík (1985), David Šmahaj (1981), Tomáš Zůbek (1993)
Útočníci: Jakub Bábíček (1993), Petr Kasala (1989), Tomáš Reška (1994)

Zimní změny
Přišli: Tomáš Petrucha (přestup Vacenovice)
Odešli: Ondřej Lysoněk (návrat do Slovácka), Jaromír Hudec (návrat do Hovoran)

Realizační tým:
Trenér: Libor Škodík starší (1965), vedoucí mužstva: Karel Lejsal (1956), masér, kustod: Pavel Smrčka (1953)