Ve Bzenci zavládla po středečním triumfu euforie. Slovan je totiž blízko zisku double. Celek z Hodonínska má na dosah vítězství v krajském přeboru, v mimořádně povedené sezoně může ovládnout i pohár. Stejného úspěchu dosáhly pouze Mutěnice, které obě jihomoravské soutěže opanovaly v roce 2014.

Nyní jsou na tahu Šmahaj a spol. „V zimě, kdy jsme byli v tabulce na prvním místě, tak jsme si řekli, že bychom chtěli krajský přebor vyhrát. Já jsem potom k tomu vyslovil takové přání, že bych si chtěl zahrát na Srbské, kam bych se po několika letech zase vrátil. Jsem moc rád, že jsme jeden z cílů splnili a že jsme postoupili do finále poháru," uvedl bzenecký kouč Libor Škodík. Na známém stadionu v minulosti působil i masér Slovanu Pavel Smrčka.

Oba členové realizačního týmu si teď mohou úspěšné období připomenout. Cestu do finále však Bzenečtí umetenou neměli. Slovácký celek postupně porazil Ratíškovice, Mutěnice a Slatinu, naposledy si poradil se Znojmem, které přehrál 4:1. Hosté zlomili odpor soupeře až ve druhém poločase. „Do desáté minuty jsme měli vést 3:0 a bylo po zápase. Nevím, jestli to bylo lehkovážností, prostě jsme obrovské šance ale zase zahodili," řekl Škodík.

Matula ze tří metrů trefil pouze tyč, Pyclík zase v samostatném nájezdu neuspěl proti domácímu gólmanovi Bulovi. Lídr přeboru měl herně navrch, ale ve finální fázi a koncovce se dlouho soužil. „Náš výkon v prvním poločase nebyl dobrý. Přesto jsem věřil jsem tomu, že mužstvo má sílu a že svoji kvalitu po přestávce zúročí a zápas zvládne," pronesl Škodík.

Slovan nerozhodila ani branka z úvodu druhé půle. Skóre ve 48. minutě překvapivě otevřel Németh.

V 57. minutě ovšem poslali hostující trenéři na hřiště Petra Kasalu. Hned za minutu srovnal Škodík na 1:1. „Vyrovnávací trefa syna Libora, který si zkušeně položil gólmana a poslal míč do odkryté branky, nám pomohla," přiznal Škodík starší.

Další dva góly vstřelil Kasala. Bzenecký forvard k pětadvaceti trefám v krajském přeboru přidal v poháru dalších sedm a v obou soutěžích je nejlepším střelcem. „Kasala do naší hry vnesl důraz a góly," pochvaloval si hostující trenér.

Triumf Bzence čtvrt hodiny před koncem pečetil Pyclík. Hosty v cestě do finále nezastavil ani nešetrný zákrok znojemského kapitána Kaliny na Šmahaje, po kterém na hřišti plály emoce a na trávníku se strhla menší potyčka. „Druhý poločas byl z naší strany dobrý. Postup je naprosto zasloužený," prohlásil Škodík, který dal v semifinále prostor i některým méně vytíženým hráčům, pouze na střídačce začali Kasala se Zůbkem.

„Nebyl to záměr. Prostě máme vyrovnaný kádr, takže jsem chtěl kluky protočit," vysvětlil bzenecký kormidelník, kterému zkomplikoval plány se střídáním obránce Mokrý, který se zranil už v 18. minutě. „Už dopoledne byl na menším lékařském zákroku. Avizoval, že není úplně fit. Navíc pak ještě dostal nepříjemnou ránu," uvedl Škodík.

Jeho tým vyzve ve finále Tišnov. Lídr první A třídy vyprovodil Kunštát vysoko 5:0. Nyní si věří i na protivníka z vyšší soutěže. „Čeká nás atraktivní soupeř, který využije možnosti a nasadí proti nám i hráče z vyšší soutěže," tuší trenér Slovanu, který ale Tišnova zatím neřeší.

„Je otázkou, v jakém rozpoložení budeme my. Naší prioritou totiž i nadále zůstává vítězství v krajském přeboru," připomíná zkušený kouč.

Oba týmy došly v krajském poháru tak daleko vůbec poprvé. "Pro kluby je účast ve finále svátkem. Velkým lákadlem navíc je i místo konání. Stadion Zbrojovky Brno na Srbské hostí podobnou akci teprve podruhé. Na nedávné valné hromadě jsme bavili o tom, zda na utkání vypravíme autobus. Starosta Čejka to předběžně přislíbil, snad se nám ho podaří naplnit. Řešit to budeme až teď," dodal Škodík.

FK Znojmo – Slovan Bzenec 1:4 (0:0)

Branky: 48. Petr Németh – 63. a 68. Petr Kasala, 58. Libor Škodík, 76. Ondřej Pyclík. Rozhodčí: Knecht – Virčík, Procházka. Žluté karty: Železný, Bálka, Kalina – Šmahaj. Diváci: 50.

Znojmo: Bula – Kafka (78. Rehberger), Honz (86. Burda), Kubošný, Procházka, Železný (70. Ostrý), Bálka (86. Dušek), Dufek, Kalina, Németh (75. Karban), Sedláček

Bzenec: Zeman – Mokrý (20. Dulovecz), Lejsal, Špaček, Mlýnek – Horňák – Dobeš (57. Kasala), Škodík, Šmahaj, Pyclík – Matula (76. Zůbek).

Další výsledek: AFK Tišnov – FK Kunštát 5:0 (1:0)

Branky: 44. Babička, 47. Sodomka, 48. Hansl, 82. Krejčíř, 87. Zdražil.

Finále (středa 18. května v 17.00, stadion Zbrojovky Brno v Srbské ulici): Slovan Bzenec – AFK Tišnov