„Je to velká škoda, protože jsme měli na to, abychom získali alespoň bod. Podle počtu šancí to byl vyrovnaný zápas. Škoda, že utkání rozhodla právě sporná penalta," řekl dlouholetý strážnický jednatel Lubomír Botek, který ale nechtěl klíčový okamžik rozebírat. „Nechci nikoho kritizovat. Byl tady i delegát, který situaci vyhodnotil. Diváci samozřejmě penaltu dlouho řešili, ale to je normální," pronesl Botek.

Kromě penaltového momentu se však derby obešlo bez zbytečně tvrdých zákroků i incidentů. „Nijak vyhrocené to nebylo. Na to, že se potkaly dva sousední týmy, to naopak bylo slušné utkání," řekl Botek.

Nadprůměrná návštěva tři sta padesát diváků viděla oboustranně zajímavé a rušné derby s šancemi a zajímavými momenty. „Na poměry, které ve Strážnici panovaly, se hrál svižný fotbal," ocenil aktéry zkušený činovník.

Už ve 4. minutě utekl po levé straně domácí útočník Lípa, který střílel do připraveného gólmana Podolana. Ten ránu obávaného kanonýra vyrazil na roh. Kněždub odpověděl šancí Marka Bíly, který po centru Petruchy střílel nad Pížovu svatyni. Ve 20. minutě zahrozil Roman Grabec. Zkušený středopolař po trestném kopu pořádně protáhl brankáře Jiskry, který střelu s námahou nadvakrát vyrazil do zámezí. Největší šanci utkání přišla ve 35. minutě. Hostující Bíla ve vyložené pozici trestuhodně střílel mimo.

Kněždub se vedoucího gólu dočkal až po změně stran. V nepřehledné situaci po závaru před domácí brankou zdvihl asistent rozhodčí Štipčák praporek a na jeho pokyn mladá rozhodčí Vavřinová nařídila proti Jiskře penaltu. Zodpovědnost na sebe vzal Roman Grabec, který s přehledem překonal Pížu.

Strážnice po inkasovaném gólu přidala. Aktivitou hýřil hlavně útočník Lípa, kterého několikrát vychytal výtečný Podlolan. Opora Sokola spoluhráče několikrát podržela. Vyrovnání měl na kopačce v 86. minutě Petr Bíla. Letní posila z Kněždubu si však na bývalého spoluhráče nepřišla. „Podolan zachytal velmi dobře," pochválil Botek hostujícího brankáře. V závěru hlavičkoval Paška těsně vedle, Sokol si ale hubený náskok nenechal vzít.

Uhřice urvaly v první B třídě druhou výhru

Co se ve středečním krajském poháru nepovedlo Spartě Brno, to v mistrovském utkání zvládly Uhřice. Naftaři si v šestém kole první B třídy vyšlápli na Nikolčice, které na jejich hřišti porazili 2:1. Výhru nováčka brankami zajistili Jan Rotrekl s Jakubem Neumannem, kteří odpověděli na vedoucí trefu Adama Čapky. Zaskočení domácí dohrávali bez vyloučeného Iva Nádeníčka, který v 87. minutě musel po druhé žluté kartě předčasně pod sprchu.

První poločase vyzněl jasně pro Nikolčice, které měly převahu i šance a nebýt fantastického brankáře Mokrého, nebylo by po přestávce o co hrát. „Mohli jsme prohrávat tři nula," řekl hostující trenér Tomáš Valihrach.

Domácí zahrozili hned ve 2. minutě, ale Mokrý svůj tým podržel. Vzápětí se do útoku dostali i naftaři. Po chybě v rozehrávce Nikolčic se míče zmocnil Neumann, který nádherným obloučkem našel Rotrekla. Ten však v koncovce selhal a ve vyložené pozici střílel vedle. „Takto zkušený hráč by to měl dávat," poznamenal Valihrach. Ten si následně oddechl po střele domácího hráče do tyče. Pak se několikrát vyznamenal brankář Mokrý.

Celek z Kyjovska se v prvním poločase převážně bránil. Nikolčice se prosadily pouze ve 13. minutě, kdy otevřel skóre Čapka. Šikovný dvaadvacetiletý útočník pak ale pro zranění musel ze hřiště. Po vystřídání domácího střelce aktivita Nikolčic opadla, čehož organizovaní hosté využili k vyrovnání hry i skóre. Po úniku a zpětné přihrávce Neumanna Smílek pustil míč mezi nohama na nekrytého Rotrekla, který se vykoupil po zahozené šanci z úvodu střetnutí a z třiadvaceti metrů napálil balon do šibenice. „Byla to ligová akce," chválil svěřence Valihrach.

Hosté se ve druhém poločase zlepšili a začali se rovněž tlačit do zakončení. Krátce po změně po Neumannově centru na zadní tyč nepřesně pálil Smílek. V 50. minutě Pěnčík uvolnil Neumanna. Toho ale vychytal pozorný brankář Otáhal. Nikolčice ve druhém poločase tak nebezpečné nebyly, v 55. minutě ale po hezké akci nastřelil jeden z domácích hráčů břevno. „Nikolčice byly společně s Mikulovem nejlepším soupeřem, na který jsme zatím narazily. Dobře ale hrály pouze pětatřicet minut," prohlásil Valihrach.

Nováček první B třídě utahoval smyčku a šturmoval za výhrou. Mikšík po Pěnčíkově vysunutí pálil pouze do připraveného Otáhala, čtvrt hodiny před koncem Smílek po dlouhém autu a přiťuknutí Neumanna střílel vedle. Rozhodnutí padlo v 79. minutě. Po dlouhém pasu za obranu vynikající Mikšík u postranní čáry obelstil protihráče, namazal balon Neumannovi, který ho zblízka uklidil mimo dosah bezmocného Otáhala. Závěr utkání přinesl zoufalý nápor Nikolčic, hosté už náskok nepustili. V hektickém závěru navíc domácí mužstvo oslabil Nádeníček, který za strčení do soupeře oběma rukama do oblasti hrudi v přerušené hře uviděl červenou kartu.

Poslední Žarošice prohrály i s Charvátskou Novou Vsí

Žarošice dál čekají na první body i výhru. Celek z Kyjovska po letní přestávce a odchodu několika hráčů a konci trenéra Maleňáka neskutečně tápe. Obměněný tým nezvládl ani domácí duel s Charvátskou Novou Vsí, když jednomu z nováčků krajské soutěž podlehl 1:2. Domácí sice v 88. minutě zásluhou střídajícího Marka Kolaříka skóre srovnali, ale v nastaveném čase podruhé inkasovali a nakonec popáté za sebou padli.

Žarošická situace začíná být kritická. Žarošické sebevědomí pořádně nahlodal Michal Polášek, který už v 8. minutě poslal celek z Břeclavska do vedení. Domácí se snažili, měli šance na vyrovnání, ale v koncovce se trápili. Gól nedal Jakub Chromý, Frýbort, Strmiska ani Vágner. Domácí ve finální fázi i koncovce scházel především klid.

Charvátská Nová Ves se nikam nehnala. Nováček na Kyjovsku pozorně bránil a vyrážel k rychlým protiútokům. Hosté několikrát zahrozili po standardní situaci, skóre se však do poločasu nezměnilo.

Podobně vypadala i druhá půle. Žarošice dobývaly soupeřovu defenzivu, ale útočné akce se rozbíjely o pevnou zeď. Vysvobození přinesl až střídající Kolařík. Sedmnáctiletý mladík, který v 68. minutě vystřídal Hálu, se v 88. minutě dostal k míči a srovnal. Žarošice byly blízko bodu, v závěru však o něj znovu přišly. Když už se zdálo, že utkání skončí remízou 1:1, udeřil hostující Marek Bartoš, který překonal bezmocného brankáře Holuba a zajistil Charvátské další tři body. Žarošice dostaly další direkt, bez bodu jsou stále poslední.