Lipov žil o víkendu fotbalem. Do obce, která má patnáct set obyvatel, přijeli bývalí hráči Slovácké Slavie Uherské Hradiště.

Ti starým pánům Lipova připomněli, proč kdysi hrávali nejvyšší soutěže. Hlahůlek a spol. potěšili diváky dobrým výkonem i sedmi brankami, domácí hráče výsledek netěšil, při oslavách klubového jubilea prohráli 1:7. „Snad si diváci zápas užili," uvedl předseda Sokola Lipov Pavel Kučera.

V dalším zápase už se domácí hráči radovali. Souboj žáků a přípravky proti maminkám vyzněl ve prospěch žen, v následujícím utkání otočil účastník třetí třídy skupiny B přátelský duel s béčkem Myjavy a nakonec hlavně díky hattricku Davida Kučery v přestřelce zvítězil 5:4.

„Oslavy nám trochu narušily přípravu. Jelikož kluci mají až do devátého července volno, na zápas jsme se vůbec nepřipravovali. Jsem rád, že jsme se sešli v takovém počtu," uvedl trenér Lipova Ladislav Žák.

Zkušený kouč postrádal při oslavách trojici stabilních hráčů. Kromě útočníka Lukáše Kučery scházel domácím ještě brankář Michal Zháňal a záložník Martin Urbánek. „Zápas ukázal naše staré chyby. Špatná rozehrávka, zbytečné ztráty míče ve středu pole, nedůsledné bránění, to jsou naše tradiční chyby. Naproti tomu Myjava má v kádru řadu mladých dynamických hráčů, kteří nám pohybem dělali problémy. My takové rychlostní typy nemáme. Zápas se ale odehrál v duchu fair play. Bylo to kamarádské střetnutí," prohlásil Žák.

O výsledky však v sobotu v Lipově vůbec nešlo. Vedení Sokola připomnělo příznivcům historii, návštěvníci akce si mohli prohlédnout staré registrační průkazy, dát si něco z bohatého občerstvení a večer se pobavit na taneční zábavě.

Fotbalistům Lipova povedené oslavy pokazily pouze nepřesvědčivé jarní výkony. S desátým místem totiž nejsou hráči ani vedení klubu spokojení.

„Sezona se mi hodnotí špatně, protože jsme chtěli bojovat o postup. Bohužel kvůli velké marodce, kdy jeden čas byli zranění oba gólmani a šest hráčů, nám několik utkání nevyšlo. Podle mě máme navíc," řekl Kučera.

Tomu náladu vylepšil nečekaný postup do finále okresního poháru. Lipov na městském stadionu v Kyjově podlehl Hovoranům 0:3. „Byl to velký úspěch," prohlásil předseda klubu.

Kučera věří, že v příští sezoně se mužům povede ještě lépe. „Chceme hrát do pátého místa," říká.

Vedení Sokola proto shání posily. „Máme mladý tým, do kterého by se nám hodili záložník s obráncem," uvedl Kučera. „Pořád je na čem pracovat a co zlepšovat. Snad nám podzimní část vyjde lépe než jaro. Sami kluci jsou nespokojení s tím, co jsme v minulé sezoně předváděli," přidal Žák.

Novinkou je zrušení béčka, které přešlo do Louky, kde založili nový oddíl.V Lipově tak budou mít kromě mužů ještě přípravku, žáky a dorost.

Práce s mládeží se v obci na Veselsku daří. „Dorost skončil v okresním přeboru za postupujícími Vnorovy druhý. Sázíme na odchovancích a na našich rodácích," pronesl Kučera.

Ten si pochvaluje i spolupráci s obcí a Sokolem. „Jsou to naši největší sponzoři," tvrdí lipovský šéf. Vedení klubu se zatím daří pokrýt rozpočet na sezonu, který je přes čtvrt milionu korun.

Lipov se navíc může pochlubit novými kabinami, které přišly na devět milionů korun. „Všechno platila obec, my máme zázemí v pronájmu. Tímto bych chtěl poděkovat starostovi Ladislavu Frantovi a dalším zastupitelům," pronesl Kučera.

V útulném areálu tak schází pouze automatická závlaha. „Snad se jí taky brzy dočkáme," věří Kučera. V plánu je i výměna střídaček. Naopak o tribuně v Lipově neuvažují. „Nechceme do svahu zasahovat," vysvětluje funkcionář.

Oslavy 70 let fotbalu v Lipově

Přípravka a žáci Sokol Lipov – Maminky hráčů 3:4

Sokol Lipov – Spartak Myjava B 5:4 (1:2)

Branky Lipova: David Kučera 3, Vítězslav Hanačík, Lukáš Červenka

Bývalí hráči Sokola Lipov – Bývalí hráči Slovácké Slávie Uherské Hradiště 1:7.

Nejznámějším odchovancem Sokola Lipov je Lubomír Jegla. Známý trenér, který vedl Ratíškovice, Kunovice nebo Staré Město oblékal i dres Slavie Praha.