Šťastný postup Baníku vystřelil brankář Chromý, který v páté sérii překonal kolegu Posoldu a poslal hosty do prvního kola, ve kterém se utkají s Lanžhotem. „Mám to rád. Už v dorostu za Šardice jsem proti Českým Budějovicím na turnaji v Přelouči kopal jako poslední a rozhodl jsem. Teď to bylo podobné,“ srovnával ratíškovický brankář.

Chromý nastoupil do nedělního zápasu až ve druhé půli. Nakonec se stal hrdinou. „Byl bych ale radši, kdyby se zápas rozhodl už v normální hrací době. Penalty totiž moc chytat nemusím,“ přiznal zkušený gólman.

Baník nehrál nijak zvlášť dobře, v závěru utkání však byl blíže vítězství i postupu. Druhý gól ovšem nepřidal, a tak přišly na řadu divácky atraktivní penalty. Zatímco hráči Ratíškovic byli v zakončení neomylní, domácí Peřina nasměroval svoji ránu těsně vedle. To Baníku k postupu stačilo. „Samozřejmě jsme rádi, ale nijak zvlášť to neprožíváme. Byli jsme hodně oslabení, hlavně obranná čtveřice byla úplně nová. Někteří kluci jsou zranění, jiní na dovolené,“ připomíná Chromý.

I přesto měli hosté v úvodní půlhodině jasně navrch, a pokud by proměnili alespoň polovinu šancí, mohli mít ve zbytku nedělního zápasu klid. Takto se velkém vedru soužili až do konce.

Hlavním spalovačem byl kapitán Kundrata, který nenavázal na své gólové hody z minulých zápasů a své tři tutovky trestuhodně zazdil. Jankůj zase loboval nad. „Kdyby Ratíškovice vedly 4:0, nemohly bychom se divit,“ ví domácí trenér Jan Ondra.

Ratíškovice ze své převahy vytěžily jediný gól. V 9. minutě skóroval Dobeš a hosté zaslouženě vedli.
Blatnice se však ještě do přestávky zklidnila a výsledek srovnala. Na 1:1 upravil Jan Cícha. Ani tak ale nebyl Ondra spokojený. „První poločas nebyl z naší strany příliš dobrý. Pětadvacet minuty jsme byli zbytečně nervózní. Pokazili jsme spoustu jednoduchých přihrávek, několikrát jsme hostům namazali balon do šance,“ říká blatnický kouč, který svěřence o poločasové přestávce pořádně sepsul.

„V kabině bylo hodně dusno,“ přiznal Ondra.

Důrazná domluva domácím pomohla. Celek z Veselska se ve druhé půli zlepšil a rivala z I. A třídy zmáčkl. „Ve druhé půli jsme až na posledních deset minut soupeře přehrávali. Chyběla nám však kvalita ve finální fázi,“ posteskl si Ondra.

Blatnice z územní převahy vytěžila pokutový kop, který sudí Vajdík správně nařídil po ruce obránce Měsíčka. Domácí kapitán Vavřík ale nabídnutou šanci nevyužil, když pálil pouze do břevna. „Byl to zlomový okamžik,“ myslí si blatnický kouč. „Kdyby ji Petr proměnil, soupeř by se psychicky zlomil a utkání bychom zvládli,“ věří Ondra.

Ratíškovice ve druhé půli nehrály vůbec dobře. V posledních deseti minutách ale třikrát zahrozily. Po zaváhání domácí obrany střílel Kotásek do břevna. Šanci Balouse zlikvidoval gólman Posolda a chytrý pokus Dobeše zastavila horní tyč.

Baník duel rozhodl nakonec až v penaltovém rozstřelu. „Nejjednodušší kop ve fotbale se nám stal osudným,“ glosoval Ondra.

Vyřazení bral ale sportovně. „Pro naše mladé kluky to byla první velká zkouška. Utkali jsme se totiž se soupeřem ze stejné třídy. Zápas jsem bral jako přípravu. Postup by byl hezký, ale máme domluvený zápas s Kněždubem, takže se nic neděje. Máme na čem pracovat, abychom v soutěži byli úspěšní,“ ví Ondra.

Ratíškovicím sympaticky pogratuloval a popřál do dalších pohárových bojů. „Ať uspějí i v dalším zápase,“ dodal blatnický kouč.

Ratíškovický Petr Kotásek by výhru vyměnil za vyprázdněnou marodku, na kterou v neděli přibyl klíčový záložník Jankůj.

2. předkolo Krajského poháru JmKFS:

FK Blatnice – FK Baník Ratíškovice 1:1 (1:1), 3:5 na penalty

Branky: 32. Jan Cícha – 9. Robin Dobeš. Penaltový rozstřel: M. Kordula 0:1, Straka 1:1, Ščevík 1:2, Peřina nedal, Kundrata 3:1, Kolář 3:2, Dobeš 4:2, Schmeister 4:3, Chromý 5:3. Rozhodčí: Vajdík – Musil, Hrubý. Žluté karty: M. Kordula, Koplík (oba Ratíškovice). Diváci: 120.

Další výsledky 2. předkola: Jedovnice - Lipovec 2:2 (1:2), na penalty 5:3, Rajhrad - Šlapanice 4:2 (3:1), Šardice - Vacenovice 2:0 (0:0), Valtice - Dubňany 2:2 (1:2), na penalty 3:5, Kuřim - Slatina 8:0 (5:0), Šatov - Přímětice 3:3 (2:1), na penalty 8:9, Horní Kounice - Kohoutovice 0:2 (0:1), Babice nad Svitavou - Rájec-Jestřebí 5:0 (3:0), Nikolčice - Krumvíř 3:8 (3:4), Pačlavice-Dětkovice - Dražovice 6:1 (4:0), Újezd u Brna - Křenovice 4:4 (1:2), na penalty 3:1, Strážnice - Rohatec 1:2 (1:1), Vilémovice - Slovan Brno 2:6 (0:2), Milotice - Velká nad Veličkou 2:0 (0:0), Novosedly – Hevlín hraje se ve středu 2. srpna v 18.00.