„S naším vystoupením v poháru jsem spokojený. Nemáme se za co stydět, což je hlavní,“ prohlásil trenér FK Hodonín František Komňacký.

Severočechy nasměroval za vydřeným postupem střídající útočník Matěj Pulkrab. Dvacetiletý žolík nejprve udeřil ve 102. minutě a druhou trefu přidal o chvíli později. Unaveného protivníka dorazili další exsparťan Matěj Hybš se Zdeňkem Folprechtem.

Hostující střídačka si po dlouhém středečním utkání pořádně oddechla. „Utkání určitě proběhlo jinak, než jsme chtěli. Bohužel se nám dlouho nedařilo vstřelit branku, šance jsme neproměnili. Postupem času se stupňovala euforie domácích a my jsme začali být neklidní. Kazili jsme a hlavně jsme byli neškodní v pokutovém území,“ zlobil se liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Čtvrtý tým HET ligy zlomil odpor houževnatého protivníka z nižší třídy až v prodloužení. „Sice jsme v něm čtyřikrát skórovali, ale celkově by náš výkon měl být kvalitnější a jednoznačnější. Žádné utkání není jednoduché, ale čekal jsem od nás víc kvality hlavně ve finální část,“ přiznal Trpišovský.

Zatímco hosté splnili pouze povinnost, hodonínským bojovníkům i přes porážku aplaudovala téměř tisícovka nadšených fanoušků. Takto vyrovnanou bitvu nečekal žádný z diváků. „Byl to můj nejlepší zápas kariéry,“ přiznal domácí gólman Martin Petráš.

Ve třetím kole MOL Cupu druholigové Znojmo padlo doma 0:1 s pražskou Spartou.
Mol Cup: Znojmo těsně podlehlo Spartě, loučí se i Hodonín

Hrdina střetnutí zneškodnil několik šancí Slovanu a měl hlavní zásluhu na tom, že řada fanoušků nestihla hokejový duel Drtičů se Šumperkem. „Chtěli jsme co nejdéle držet nulu, což se nám dařilo,“ těší Petráše.
Pětadvacetiletý brankář se vytáhl hlavně po čtvrt hodině hry, kdy reflexivně nohou vykopl míč z brankové čáry po dorážce Voltra.

Liberec v první půli hrozil hlavně po precizně nacvičených rohových kopech. Po dalším centru do hodonínské šestnáctky nepřesně hlavičkoval osamocený hostující kapitán Kúdela.

Bartl s Bosančičem dál u rohového praporku vymýšleli kulišárny, Petráš byl ale společně z parťáky z defenzivy připravený. Hodonínská jednička do přestávky zneškodnila dvě šance nebezpečného Voltra.
Třetiligový nováček dobře bránil a podnikal rychlé výpady do otevřené obrany Slovanu. K pořádnému zakončení se až ve 41. minutě dostal Paděra. Domácí středopolař ale mířil ve skluzu těsně nad. Další slibné akce Jihomoravanů zastavili liberečtí zadáci.

Hodonín zlobil favorita i po přestávce. Tečovaná rána beka Fojtíka skončila na boční síti, Paděrova rána z dálky šla těsně mimo.

Hostující trenér Trpišovský se snažil hru mužstva oživit střídáním. Na trávník vyslal Pulkraba s Coufalem. Ani tradiční opory se ovšem do pořádné šance nedostaly. Severočeši zahrozili pouze trestným kopem Váchy do tyče.

Hodonín měl paradoxně nebezpečných střel víc. Střídající mazák Polách zakončoval mimo a Fojtík po standardní situaci poslal balon z osmnácti metrů kousek nad břevno. „S výkonem jsem spokojený. Do prvního inkasovaného gólu kluci plnili, to co jsme si řekli. Hráli prostě tak, jak se proti dobrému mužstvu musí hrát. Zodpovědně, zezadu a na rychlé brejky,“ říká Komňacký.

Zbrojovka prohrála na domácím trávníku s Libercem 1:2. Na snímku Pilík.
Trápení Zbrojovky pokračuje, s Libercem ji srazil vlastenec Kijanskase

Liberec v závěru soupeře zatlačil, vynikající Petráš ale spoluhráče podržel, když kryl ránu Havelky i pokus Karafiáta. „Bezbranková remíza po devadesáti minutách byla pro kluky odměnou i povzbuzením. V prodloužení už jsme neměli nárok,“ ví Komňacký.

Hosté na konci logicky měli více sil. Slovan protivníka z nižší soutěže zmáčkl, z převahy vytěžil střelu Coufala, hlavičku Voltra a šanci Folprechta.

Čekání na gól utnul až ve 102. minutě pohotový Pulkrab, který po akci ze strany a důrazu Hybše zblízka dorazil balon do odkryté branky. „Byl to klasický zápas proti soupeři z nižší soutěže. Domácí byli v závěru unavení, čehož jsme využili,“ řekl autor vítězné trefy, který i na stadionu U Červených domků potvrdil roli žolíka. „Na hřiště jdu vždycky s tím, abych vstřelil gól. Dal jsem dva, takže jsem spokojený,“ usmíval se šikovný forvard.

Hodonín mohl závěr ještě zdramatizovat, ale osamocený Mareš hlavičkoval po dlouhém autu Deklevy ve vyložené pozici vedle.

Druhá část prodloužení patřila jednoznačně Liberci, který přidal další tři góly a nakonec vysoko vyhrál 4:0. Petráše postupně překonali Hybš, Pulkrab a Folprecht. „Výsledek je pro nás krutý, postup Liberce je ale zasloužený,“ uznal Komňacký. „Soupeři přeji, aby se mu dál dařilo v poháru a i v lize,“ přidal hodonínský trenér.

Kolega Trpišovský zase vysekl poklonu domácímu týmu. „Musím ocenit soupeře, který hrál dobře a s velkým nasazením. Překvapilo mě, že domácí vydrželi hrát ve velkém tempu celých devadesát minut. Na to, že působí jen ve třetí lize, podali velmi dobrý výkon. V některých fázích to bylo velmi vyrovnané utkání. A výborně chytal jejich gólman,“ uvedl hostující kouč, který v pohárovém utkání podle přepodkladů šetřil některé opory.

Doma zůstali Mikula, Kerbr, Breite, Ševčík nebo Graicar. Pouze na lavičce začali Folprecht, Potočný nebo Pulkrab. „Změn bylo hodně, což bylo v ofenzivě hodně znát. Ve druhé půli jsme se vrátili ke starému rozestavení a už to bylo lepší,“ říká Trpišovský.

Na druhé straně nebyli v základní sestavě Polách s Deklevou ani Dovhaynuk. I přesto slovácký celek trojnásobného mistra pořádně proháněl. „Prodloužení ale bylo mimo náš plán. Za tři dny hrajeme mistrovský zápas v Kroměříži a bojím se, aby nám tam nechyběly sily, které jsme proti Liberci vynaložili,“ uvedl Komňacký.

Toho kromě výkonu potěšila i nadprůměrná návštěva. „Kulisa byla velmi dobrá. Takovou atmosféru jsem tady ještě nezažil,“ připomíná známý odborník. „Jsem rád, že jsme lidem z okolí mohli nabídnout tak atraktivního soupeře. Snad si prohlédli i naše hráče, kteří bojují ve třetí lize,“ dodal Komňacký.

MOL Cup, 3. kolo -
FK Hodonín – FC Slovan Liberec 0:4 po prodloužení (0:0)
Branky: 102. a 114. Matěj Pulkrab, 113. Matěj Hybš, 120. Zdeněk Folprecht
Rozhodčí: Berka – Pelikán, Podaný (Dofek)
Žluté karty: Mareš, Žák - Bosančić
Diváci: 900
 
Hodonín: Petráš – Vinkler, Čurgali, Hesek, Fojtík – Holešinský, Paděra, Komara (61. Polách), Mareš, Tulaydan (71. Sasín) – Žák (75. Dekleva).
Liberec: Hladký - Kulhánek, Kúdela, Karafiát – Malinský (62. Coufal), Vácha (77. Folprecht), Bosančič, Havelka, Bartl (62. Pulkrab), Hybš – Voltr.